Vreeswijk A 1742
Oudegein 2, 3432 NC te Nieuwegein

Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ OP VOORBURCHT.

Deze boerderij wordt reeds in de 16de eeuw vermeldt en is onlosmakelijk verbonden met de Ridderhofstad. Rode bakstenen (kloostermoppen) deels gepleisterde boerderij van het krukhuistype, gesitueerd op de omgrachte hooggelegen voorburcht. De boerderij werd in de tijd van de bouw van het hoofdhuis in de 17de eeuw eveneens verbouwd. De naar het zuiden gerichte voorgevel van de woning van de boerderij vertoont nog de korfboog-strekken boven de vensters en entree-deur, die tot ca. 1801 ook op het hoofdhuis aanwezig waren. De kruk van de boerderij is de met de rug naar de woning geplaatste heerschapskamer boven een kluiskelder, waarvan de zijgevel in de voorgevel van de woning overgaat. Deze heerschapskamer vormde een appart bouwlichaam en had zijn eigen toegang aan de westzijde. Het is niet ondenkbaar dat dit de heerschapskamer is geweest voor de heren van Oudegein. Met uitzondering van deze heerschapskamer is de boerderij met een breed riet gedekt zadeldak overkapt; de heerschapskamer heeft een pannen zadeldak. De voorgevel van de woning vertoont een gevelafsluiting ter linker zijde met twee voluten. Deze gevel eindigt in een enkele trap. De afsluiting aan de rechter zijde is strak: aannemelijk is dat de rechter gevelbeëindiging, die aan de linker zijde spiegelde, maar zeker is dit niet. De boerderij "De Hofstee" werd in 1975 gerestaureerd door de architect Canneman, waarbij de oorspronkelijke functie werd veranderd in woonhuis; aan het einde van die eeuw volgde een tweede grote in- en uitwendige restauratie. Inwendig heeft het aan de noordzijde van de woning aansluitende bedrijfsgegedeelte van de boerderij een ankerbalkconstructie. Achter(noord-)gevel: rode bakstenen gevel met zaagtandafsluiting met in het midden de brede doorgang onder getoogde strek van de voormalige dubbele deur. Aan weerszijden een hoog gelegen getoogd ijzeren stalvenster en aan de geveluiteinden een lage doorgang onder getoogde strek met luik. In de topgevel een luik onder getoogde strek. Aan weerzijde vertoont de boerderij meerruits vensters, enkel en samengesteld en enkele toegangsdeuren. Aan de oostgevel een haaks op de gevel geplaatste uitbouw met verdieping onder met rietgedekt wolfsdak. Voorgevel van de woning ter linker zijde de entree-deur met 6-ruits bovenlicht. Rechts hiervan twee 20-ruits schuifvensters en aan de rechterzijde een kleiner 12-ruits schuifvenster. Op de verdieping een 16-ruits kruiskozijn. In de aansluitende rechter zijgevel van de heerschapskamer twee 9-ruits schuifvensters. In de naar het hoofdgebouwgerichte korte gevel enkele meerruits vensters en een luik onder korfboogstrek naar de kluiskelder.

De boerderij op voorburcht is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als enig overgebleven in zijn soort, een relatief gaaf bewaard voorbeeld van een hofstede op een omgracnte voorburcht van een Utrechtse omgrachte ridderhofstad;

- vanwege de architectuur van de woning en aangebouwde herenkamer;

- vanwege de historische ensemblewaarde.