Vreeswijk A 1740
Bij Oudegein 1, 3432 NC te Nieuwegein

Omschrijving onderdeel 6: BRUG EN HEK NAAR VOORPLEIN.

Enigszins trapeziumvormige brug met houten plankier, aan de laanzijde rustend op een betonnen en voor de bescherming van ondergeschikt belang zijnde keermuur en aan het voorplein rustend op een bakstenen keermuur, die tevens het fundament is van het monumentale 18de-eeuwse toegangshek naar het voorplein. De brug is voorzien van een eenvoudige smeedijzeren balustrade. De bakstenen rechthoekige hekpijlers onder afdekplaat, waarop een hardstenen wapenleeuw met links het wapen van Nassau La lecq en rechts van De Geer. De pijlers zwenken naar onderen kwartcirkelvormig naar buiten uit en eindigen in een pijlervormig eindstuk. De wapenleeuwen werden geplaatst in de tijd van Willem Carel de Geer, gehuwd met Isabella Rijksgravin van Nassau la lecq die de buitenplaats in 1801 van zijn moeder Theodora van Haeften erfde.

De brug en hek naar voorplein zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de gaafheid;

- vanwege de ornamentele en ensemblewaarde;

- als gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws toegangshek van een 17de-eeuwse Utrechtse ridderhofstad.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)