Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526925
Complexnummer
526920 - Rhijnauwen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82649/140
Kadastrale aanduiding
Bunnik D 84
Rhijnauwenselaan 5, 3981 HH te Bunnik
Rhijnauwenselaan 5 a, 3981 HH te Bunnik

Omschrijving

Omschrijving

Aan de linkerkant van de zuidelijke toegangslaan tot het kasteel ligt een ornamenteel wit gepleisterde BOERDERIJ. De monumentale boerderij heeft een T-vormige plattegrond en is samengesteld uit een dwars geplaatst voor- annex woonhuis uit 1674 en een achterhuis uit 1912. Het voorhuis bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een rietgedekt schilddak, waarin aan de voorzijde twee en aan beide zijden één dakkapel is opgenomen. In de voorgevel meerruits schuifvensters, waarvan een deel met luiken, en een excentrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht. In de zijgevels van het voorhuis onder meer vensters met meerruits bovenlicht. In de zijgevels van het achterhuis vooral licht getoogde, brede stalvensters met roedenverdeling en bakstenen streklaag, maar ook schuifvensters als in de voorgevel en verschillende (stal)deuren. Het achterhuis is lager en bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak, gedekt door gesmoorde Hollandse pannen. In de achtergevel centraal een dubbele inrijdeur met getoogde bovenzijde, onder een getoogde ontlastingsboog met hardstenen sluitsteen waarin het jaartal 1912 gebeiteld staat. De deur wordt geflankeerd door twee hoog in de muur geplaatste, getoogde stalvensters met roedenverdeling en getoogde bakstenen ontlastingsboog. Uiterst links en rechts in de gevel een eenvoudige, licht getoogde staldeur. In de top een getoogd venster als beneden, maar in een wat groter formaat.

Waardering

De BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij en schuren "Goed ten Rijn" behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de monumentale, harmonieuze vormgeving;

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526920. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) boerderij "Goed ten Rijn"

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing