Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526937
Complexnummer
526750 - Nederhoven
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82651/141
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Heel en Panheel C 4414
Heel en Panheel C 4102
Beegden D 1867
Heel en Panheel C 3835
Beegden D 1869
Heel en Panheel C 3271
Heel en Panheel C 596
Heel en Panheel C 3836
Heel en Panheel C 2198
Beegden D 1946
Beegden D 1945
Beegden D 1868
Heel en Panheel C 1590
Bij Nieuwstraat 65, 6099 AA te Beegden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: PARKAANLEG.

De parkaanleg bestaat uit a. oprijlaan en doorzicht; b. oude oprijlaan; c. bos; d. binnentuin met doorzicht over de Sleijbeek; e. overige delen van de aanleg.

Ad a.: de oprijlaan begint aan de Nieuwstraat en loopt in zuidelijke richting naar de dam over de gracht; de poort van de remise fungeert als point-de-vue van de laan; ter weerszijden van de laan met puinverharding staat een enkele rij oude lindebomen; de laan is aangelegd in de tweede helft van de 18de eeuw. Tussen deze oprijlaan en het bos (ad c) het uit de formele aanlegperiode daterende doorzicht bestaande uit een rechhoekige open ruimte, gelegen op de as van de voorzijde van het huis in de richting van de Nieuwstraat.

Ad b.: de oude oprijlaan (XVII-XVIII) liep vanuit het dorp Heel tot aan de al genoemde dam, parallel aan de noordzijde van de gracht; dit tracé is reeds lang buiten gebruik; er rest nog een aantal oude eiken, die nu in een weiland staan en die duidelijk dit oude laangedeelte markeren. De laan liep naar het oosten verder naar de weg langs de boerderij de Pannenhof; ook hier nog een enkele rij oude eiken; dit tracé is nog in gebruik, voornamelijk voor agrarisch verkeer; het is een zandweg met puin in twee rijsporen.

Ad c.: in het noordoosten van het complexgebied ligt een oud bosperceel tussen de Nieuwstraat en het oostelijk deel van de oude oprijlaan; veel oud opgaand loofhout, met name eik en beuk; vaag is nog een wandelpad herkenbaar.

Ad d.: dit is de tuin bij het hoofdgebouw in de noordoosthoek van het omgrachte terrein; de tuin heeft een recente aanleg met een gazon waaromheen borders met vaste planten en heesters; op het talud langs de gracht staan rhododendrons. Vroeger was dit relatief kleine terrein waarschijnlijk meer in gebruik als moestuin met enkele fruitbomen; er staat nog een zeer indrukwekkende oude perelaar. Aan de achterzijde van het huis, in zuidelijke richting, is er vanouds een doorzicht over de Sleijbeek op het door notenbomen en heesters omzoomd weiland ten zuiden hiervan (onderdeel en zuidgrens van het beschermde park) en verder op de Maasvallei. Tussen de achterzijde van het huis en de Sleijbeek ligt een ruigteperceel, waarop in de jaren 50 van de 20ste eeuw populieren werden geplant. Deze zijn kort na 2000 gekapt. Door de daaropvolgende heesterbeplanting is het doorzicht naar de Maasvallei niet meer volledig. Op het lage dijkje langs de gracht aan de achterzijde van het huis staan 7 oude eiken, gedeeltelijk hoog opgesnoeid vanwege het uitzicht.

Ad e.: direct ten oosten van het omgrachte terrein en ten zuiden van het bos is een grote open ruimte (akkerland), dat aan de oostkant begrensd wordt door een rechte rij eiken (aan deze zijde de grensmarkering van het beschermde parkgedeelte).

Waardering

De PARKAANLEG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex;

- vanwege de visueel-landschappelijke waarden;

- vanwege de gaaf bewaarde structuur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526750. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden