526941 - St. Elisabethgesticht
Amsterdam S 8828
's-Gravesandestraat 53, 1092 AA te Amsterdam
's-Gravesandestraat 55, 1092 AA te Amsterdam

Omschrijving

In de ZW-hoek van het perceel gelegen voormalige PASTORIE. Tegenwoordig op rechthoekig grondplan; oorspronkelijk op een T-vormig grondplan. De bebouwing in de oksels is later in dezelfde stijl bijgebouwd. Gevels in roodbruine baksteen in staand verband en met banden in siermetselwerk bij de blinde geveldelen. Hoge gemetselde plint in donkere steen en met natuurstenen lijst. Verder afwisselend gebruik van natuursteen bij speklagen en hoek- en sluitstenen en dorpels. De voormalige pastorie bestaat grotendeels uit vier bouwlagen: een souterrain, een bel-etage, een verdieping en een kapverdieping en wordt gedekt door een combinatie van twee schilddaken met blauwgrijze platte pannen. Aan de noordzijde worden twee bouwdelen van verschillende hoogte door een plat dak afgesloten. Eenvoudige dakkapellen en hoge gemetselde schoorstenen en geprofileerde gootlijst op gemetselde consoles waartussen tand- en verdere sierlijst. Aan de 's Gravesandestraat in het lagere bouwdeel een diepe portiek met vijf treden en onder gemetselde boog op natuurstenen kraagstenen. Eenvoudige toegangsdeur. Links een breed meervoudig geleed venster onder arcade van drie kleine bogen met spaarvelden. Het rechterdeel van de gevel is twee vensterassen breed. Gekoppelde vensters van het souterrain en meervoudig gelede vensters onder enkele gedrukte of gekoppelde bogen met spaarvelden en deels met glas-in-lood raamvulling in de bovenlichten. De achtergevel heeft op de bel-etage een ondiepe erker onder platte afdekking en verder brede meervoudig gelede vensters met tuimelramen. Aan de noordzijde bevinden zich in een kleine zijgevel enkele oplopende en smalle vensters van het trappenhuis.

Waardering

Voormalige pastorie van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex St. Elisabethgesticht.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bleys, A.C. ; Stad Amsterdam