526941 - St. Elisabethgesticht
Amsterdam S 8827
Mauritskade 27 B, 1092 AA te Amsterdam
Mauritskade 27 C, 1092 AA te Amsterdam
Mauritskade 27 D, 1092 AA te Amsterdam
Mauritskade 27 E, 1092 AA te Amsterdam

Omschrijving

ERFSCHEIDING met hekken, muren en poorten gelegen op de noord- en westgrens van het perceel van het St. Elisabeth Gesticht aan de Mauritskade en aan de 's Gravesandestraat. Aan de Mauritskade van links naar rechts: een dichte gemetselde muur; een poort met twee gemetselde posten met natuurstenen banden, sokkel en sierstukken en met dubbel smeedijzeren draaihek; een smeedijzeren hek op gemetselde voeting. Omlopend naar de 's Gravesandestraat wordt het smeedijzeren hek afgewisseld met gemetselde en eveneens op voeting rustende posten met spaarnissen en afdekking met enkele pannen; hierin verder een eenvoudige poort. Aan de 's Gravesandestraat een gemetselde en trapsgewijs met het maaiveld aflopende muur met afdekking met pannen en met series van zes gekoppelde en getoogde muuropeningen; een sinds 1892 gebruikte poort van rode baksteen en natuurstenen banden en accenten met basement, pilasters en gelede toegangspartij met kalf en halfrond bovenlicht onder fronton met lijst en opbouw. Aan de linkerzijde van de voormalige pastorie aan de 's Gravesandestraat nog een dichte muur met afdekking met pannen en serie getoogde nissen en met poort met toegangsdeur met halfronde toging boven kalf en met flankerende pilasters en met fronton.

Waardering

Erfscheiding met hekken en muren en poorten van algemeen belang als onderdeel van het complex St. Elisabeth Gesticht.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek Terreinafscheiding met hek, muren en poorten

Bleys, A.C. ; Stad Amsterdam