526941 - St. Elisabethgesticht
Amsterdam S 8827
Amsterdam S 8829
Bij 's-Gravesandestraat 51, 1092 AA te Amsterdam

Omschrijving

In de buitenruimte ten oosten van de kapel van het voormalig St. Elisabeth Gesticht bevindt zich een tuinfolly in de vorm van een rots, de 'Lourdesgrot'. De kunstrots heeft een breedte van ca. 6 meter en een hoogte van ca. 5 meter, en is uitgevoerd in cementrustiek en vervaardigd van kippengaas, textiel en cement.

NB. De ontwerper en datering is onbekend.

Waardering

De Lourdesgrot is van cultuurhistorisch- en typologisch belang als zeldzaam voorbeeld van een zogenaamde tuinfolly uitgevoerd in cementrustiek, en zeldzaam geworden getuigenis van het inmiddels verdwenen ambacht van rocailleren of rotseren, dat in Nederland vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd toegepast.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Lourdesgrot