526947 - Zuidergasfabriek
Amsterdam AG 2305
Spaklerweg 22, 1096 BA te Amsterdam

Omschrijving

De 41,5 meter hoge WATERTOREN van de Zuidergasfabriek is in 1910-1911 in helderrode baksteen opgetrokken met natuurstenen en in gele siersteen uitgevoerde accenten op een ronde basis naar ontwerp van J.L. Seeuwen in een eclectisch neo-renaissancistische stijl. Natuurstenen jaartalsteen (1910) in dito enkadrering van de hoofdtoegang. De toren heeft een taps verloop met de overkragende reservoirruimte in een tienhoek, bekroond door een tienhoekig koepeldak met lood bekleed, waarop een koepeltorentje op pilasters en een bol met sierlijke bekroning; voorts voorzien van vier wijzerplaten. De detailleringen bevatten onder meer segmentboognissen, bloklijsten, diamantkoppen, boogfriezen en sierbanden; onderaan rondboogvensters, verder rechthoekige vensters.

Waardering

Watertoren in eclectisch-neo-renaissancistische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde, verder van belang voor de historie van de techniek en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Seeuwen, J.L. ; Stad Amsterdam