Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526950
Complexnummer
526947 - Zuidergasfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82882/175
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AG 1996
Bella Vistastraat 326, 1096 GM te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Vrijstaande OPZICHTERSWONING met houten bijgebouwtje van de Zuidergasfabriek uit 1907-1913 in sobere trant van overgangsarchitectuur, opgetrokken in baksteen, met één bouwlaag en kapverdieping op een vrijwel vierkante plattegrond. De twee kleine tuitgevels zijn gedeeltelijk met hout bekleed en het schilddak is met rode dakpannen gedekt. Overstekende gootlijst op klossen. Een gele bakstenen fries markeert de verdieping; omlopende cordonlijst boven plint. Voorgevel met twee vensterassen op de begane grond. Schuifvensters met onderverdeelde bovenlichten. De ingang bevindt zich aan de NW-gevel. In de achtertuin bevindt zich een losstaand deels houten bijgebouwtje met één bouwlaag onder zadeldak met pannen met overstek en meerruits gelede vensters en deurlicht.

Waardering

Uit 1907-1913 daterende opzichterswoning met houten bijgebouwtje van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde, en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526947. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning Hoofdopzichter

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
Sobere trant