526947 - Zuidergasfabriek
Amsterdam AG 2305
Spaklerweg 26, 1096 BA te Amsterdam
Spaklerweg 28, 1096 BA te Amsterdam

Omschrijving

Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige plattegrond met ronde erkers aan de voorzijde (ZW) en ingangen onder kleine luifel in de zijgevels. Boven de erkers bevinden zich balkons. De symmetrisch opgezette dubbelvilla heeft twee bouwlagen en een kapverdieping onder samenstel van schild- en zadeldaken met rode pannen gedekt en met schoorstenen en terracotta pirons. Kleine dakkapellen onder segmentboogvormige beëindiging. Gevels gemetseld in roodbruine baksteen en met decoratief gebruik van natuursteen bij entrees en balkons. De beide hoofdtoegangen bevinden zich onder een luifel aan de voorzijde van het gebouw. De toegangen bevinden zich in een middenrisaliet met twee geschakelde topgevels. De gehele voorgevel is vier traveeën breed. De vensters op de verdieping aan de voorzijde zijn zesruits geleed.

Waardering

Als dubbelvilla in de periode 1907-1913 tot stand gekomen directiegebouw in rationalistische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw Directiegebouw

Rationalisme