Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526951
Complexnummer
526947 - Zuidergasfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82883/13
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AG 2284
Spaklerweg 26, 1096 BA te Amsterdam
Spaklerweg 28, 1096 BA te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige plattegrond met ronde erkers aan de voorzijde (ZW) en ingangen onder kleine luifel in de zijgevels. Boven de erkers bevinden zich balkons. De symmetrisch opgezette dubbelvilla heeft twee bouwlagen en een kapverdieping onder samenstel van schild- en zadeldaken met rode pannen gedekt en met schoorstenen en terracotta pirons. Kleine dakkapellen onder segmentboogvormige beëindiging. Gevels gemetseld in roodbruine baksteen en met decoratief gebruik van natuursteen bij entrees en balkons. De beide hoofdtoegangen bevinden zich onder een luifel aan de voorzijde van het gebouw. De toegangen bevinden zich in een middenrisaliet met twee geschakelde topgevels. De gehele voorgevel is vier traveeën breed. De vensters op de verdieping aan de voorzijde zijn zesruits geleed.

Waardering

Als dubbelvilla in de periode 1907-1913 tot stand gekomen directiegebouw in rationalistische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526947. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw Directiegebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Publieke Werken ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur