526947 - Zuidergasfabriek
Amsterdam AG 2305
Spaklerweg 30, 1096 BA te Amsterdam
Spaklerweg 32, 1096 BA te Amsterdam

Omschrijving

De INGENIEURSWONING heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een kapverdieping onder een hoog schilddak met rode dakpannen en met gemetselde schoorstenen. De lijstgevel wordt doorbroken door houten kapellen die centraal geplaatst zijn, voorzien van grote ramen. De gevels zijn gemetseld in roodbruine baksteen. De entree bevindt zich aan de oostzijde. Onder de gootlijst op klossen bevindt zich aan de westzijde en oostzijde en ten dele aan de noordzijde een fries met vakwerk-cassettes. Aan de noordzijde verder een ronde erker waarboven een loggia met houten hekwerk van een balkon. De ramen met onderverdeelde bovenlichten zijn onregelmatig in de gevels geplaatst met vlakke natuurstenen dorpels. De vensters van het trappenhuis hebben een glas-in-lood raamvulling. Op het omringende terrein bevindt zich aan de zuidzijde een klein vrijstaand bijgebouw met één bouwlaag onder zadeldak en met meerruits gelede vensters.

Waardering

Ingenieurswoning tot stand gekomen in de periode 1907-1913 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Ingenieurswoning

Rationalisme