526947 - Zuidergasfabriek
Amsterdam AG 2305
Korte Ouderkerkerdijk 47, Amsterdam

Omschrijving

Het PORTIERSGEBOUW van de Zuidergasfabriek in overgangsarchitectuur heeft een vierkante plattegrond, is opgetrokken in baksteen en staat op een hoge hardstenen plint. Decoratief gebruik van gemetselde band en fries. Het gebouw wordt bekroond door een overstekend tentdak met leien bedekt en met ingezwenkte dakvoet en dakkapellen en schoorsteen. In de afgeschuinde zuidelijke hoek de ingang onder een constructie met gesneden schoren op natuurstenen consoles. In elke gevel een drieledige vensterpartij met bovenlichten.

Waardering

Portiersgebouw tot stand gekomen in de periode 1907-1913 en van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw

Publieke Werken ; Stad Amsterdam