Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526955
Complexnummer
526947 - Zuidergasfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82881/107
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AG 1643
Amsterdam AG 1661
Amsterdam AG 2305
Bij Korte Ouderkerkerdijk 45 A, 1096 AC te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Aan de Amstel gelegen HEKWERK, behorende tot het complex van de Zuidergasfabriek, in de periode 1907 - 1913 ontworpen in de stijl van de Art Nouveau. Het hekwerk bestaat uit het eigenlijke toegangshek bij de portiersloge en het resterend deel van het hekwerk ter afbakening van het terrein, beginnend bij de portiersloge en circa 50 meter doorlopend naar het noord-oosten.

Omschrijving

Langgerekte terreinafscheiding bij de voormalige Zuidergasfabriek tussen de portiersloge en de Amstel, bestaande uit drie gemetselde pijlers, smeedijzeren (draai)hekken en lantaarnhouders. De draaihekken hebben in de bovenste helft gedraaide verticale spijlen die in de gebogen bovenrand doorlopen in driezijdige punten. De draaihekken zijn verstevigd met een diagonaal. De lantaarns worden bekroond door beschilderde keizerskronen. De houders klemmen om de granieten koppen van de pijlers. Het overige hekwerk heeft een horizontale bovenrand. Tussen de portiersloge en de tweede pijler bevindt zich een enkel draaihek, opgehangen aan een ronde stijl met ringen. Dit was voor de voetgangers bestemd. Het hekwerk dat het terrein afbakent is gelijk aan de rechtgesloten hekken tussen de pijlers en heeft dezelfde ronde stijlen als aan het voetgangershek.

Waardering

Het hekwerk in Jugendstiltrant uit 1907-1913 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek en grotendeels gaaf bewaard gebleven terreinafscheiding van het complex van de Zuidergasfabriek. Tevens heeft het hekwerk ensemblewaarde wegens de stilistische- en bouwkundige samenhang met de aangrenzende portiersloge.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526947. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1913
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden