526947 - Zuidergasfabriek
Amsterdam AG 1634
Bij Spaklerweg 32, 1096 BA te Amsterdam

Omschrijving

Voormalig METERHUIS, met één hoge bouwlaag ter diepte van zeven traveeën opgetrokken op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak tussen puntgevels in utilitaire eclectische trant. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met spaarvelden rondom, lisenen en accenten in natuur- en gele siersteen; de hoge vensters zijn per twee gekoppeld en voorzien van meerruits bovenlichten; in de puntvormige eindgevels klimmend tandfries en één rond venster met glas-in-lood raamvulling; natuurstenen afdekplaten en ronde bekroning met reliëf. Dakkapellen met piron in oorsprong telkens twee per dakvlak. De twee dakkapellen op het ZW-dakvlak zijn recent en vallen buiten de bescherming. Boven de toegang - gelegen aan het kleine binnenterrein tussen regulateurgebouw en meterhuis - bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met 'meters'. Aan de korte voorgevel van het gebouw bevindt zich nog een gevelsteen met 'kantoor opzichters'.

Waardering

Voormalig meterhuis uit 1909-1910 in utilitaire eclectische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde, verder van belang voor de historie van de techniek en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Meterhuis als onderdeel van gasfabriek

Utilitair eclectische trant