Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526960
Complexnummer
526957 - De Nieuwe Ooster
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82881/119
Kadastrale aanduiding
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Door A.W. Weissman in eclectische neo-renaissance ontworpen in oorsprong vrijstaande BARENLOODS van de Nieuwe Oosterbegraafplaats (met latere, niet beschermenswaardige aanbouwen). Gelegen aan de rechterzijde van de aula, naast het huidige (niet beschermde) kantoor. De loods dateert van 1892. Gebouwd op een rechthoekig grondplan en voorzien van een zadeldak met leien gedekt. De toegang bevindt zich van het terrein afgekeerd en bestaat uit een grote ronde open poort, waarboven in de puntgevel (N) een rond raam is aangebracht. Boven de poort bevindt zich een sierlijk gesmede lantaarn. In rode verblendsteen opgetrokken, afgewisseld door hardstenen banden van wisselende breedte. Schouderstukken van hardsteen, voorzien van florale motieven in reliëf, te weerszijden van de puntgevel. De zijgevels zijn blind. De achtergevel (Z) heeft een hooggelegen rond venster.

Waardering

Voormalige barenloods uit 1892 van de Nieuwe Oosterbegraafplaats van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526957. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats Voormalige barenloods (onderscheidend van 'lijkenhuis').

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Weissman, A.W. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur