526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Kruislaan 130, 1097 GA te Amsterdam
Kruislaan 132, 1097 GA te Amsterdam
Kruislaan 134, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Door A.W. Weissman in eclectische/neo-Hollandse Renaissance ontworpen en rondom vrijstaande doodgravers DIENSTWONINGEN (3 aaneengeschakelde) van de Nieuwe Oosterbegraafplaats. De woningen zijn links achter de hoofdingang van de begraafplaats gelegen en dateren van 1892. Gebouwd op een langgerekt samengesteld w-vormig grondplan, waarop dwarsvleugels van elk twee traveeën zijn gesitueerd aan de voor- en achterzijde, voorzien van puntgevels. Het gebouw heeft één bouwlaag en een kapverdieping onder samenstel van leien zadel- en kegeldaken. Loden of zinken piron. Ter weerszijden van het rechthoekig grondplan bevinden zich twee toegangen in de vorm van driezijdig uitgebouwde trappenhuizen, in steen opgetrokken. Een derde toegang bevindt zich aan de voorzijde in een halfronde uitbouw, rechts van de uitgebouwde travee met puntgevel. De ingangen hebben een hardstenen stoep onder leien lessenaarsdak met houten schoren en beschot te weerszijden. De toegangen hebben een paneeldeur. In rode verblendsteen opgetrokken gevels, afgewisseld door brede hardstenen banden. Rechte schuifvensters met 8-ruits bovenramen en siermetselwerk in rondboognissen, bestaande uit rode tegels in een patroon met geglazuurde tegels met bloemen. Geprofileerde bakstenen markeren de houten kozijnen. De toppen van de vier puntgevels zijn in hardsteen uitgevoerd en gedecoreerd met florale motieven in reliëf; dit geldt eveneens voor de schouderstukken. In topgevels getoogde vensters.

Waardering

Ensemble van drie gekoppelde, voormalige doodgraverswoningen uit 1892 van de Nieuwe Oosterbegraafplaats van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde. Van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Doodgraverswoning Doodgraversknechtswoningen

Weissman, A.W. ; Stad Amsterdam