526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 128, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Door A.W. Weissman in eclectisch neo-Hollandse Renaissance ontworpen en rondom vrijstaand LIJKENHUIS van de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Het lijkenhuis is gebouwd in 1892. Verder achter de ingang van de begraafplaats en de doodgraverswoningen gelegen ten NO van de aula. Gebouwd op een T-vormig grondplan met de toegang centraal in korte zijde, met ter weerszijden twee rechthoekramen. Een smallere, driezijdig gesloten aanbouw bevindt zich aan de achterzijde, waar het trappenhuis is ondergebracht. In het voorhuis bevond zich een schouwkamer voor de dokter om de "doodsschouw" te verrichten. Verder waren er vijf cellen om de lijken van drenkelingen in op te slaan, zoals zichtbaar in de zijgevels, waar vijf getoogde bovenramen zijn gesitueerd. De dokterskamer lag aan de andere zijde, waar zich drie grote schuiframen bevinden. Met één bouwlaag en kapverdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken in rode verblendsteen opgetrokken, afgewisseld door hardstenen banden van wisselende breedte echte schuifventers met 8-ruits bovenlichten en met siermetselwerk in rondboognis, bestaande uit rode tegels in een patroon met geglazuurde tegels met bloemen. Geprofileerde bakstenen markeren de houten kozijnen. De puntgevels van het voorhuis hebben een rond bovenlicht in de top, waarvan de bovenste driehoek is gemaakt van hardsteen, en voorzien van florale motieven in reliëf. Ook de schouderstukken van de tuitgevel zijn van hardsteen en voorzien florale motieven in reliëf.

Waardering

Voormalig lijkenhuis uit 1892 van de Nieuwe Oosterbegraafplaats van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde, en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats Lijkenhuisje (onderscheidend van 'barenloods')

Weissman, A.W. ; Stad Amsterdam