526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

In oorsprong in 1867 opgericht GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 6, nr.16) van mevrouw S.N. Sablairolles (1829-1867), destijds een vermaard zangeres, in 1901 overgebracht van de Oude Oosterbegraafplaats. Het monument heeft de vorm van een afgebroken zuil op een hardstenen zerk, geplaatst binnen een smeedijzeren hekwerk. De zuil en het reliëf van een geknakte roos op het basement symboliseren het plotseling afgebroken leven en zijn bekende doodssymbolen. Het grafteken werd gemaakt door J.D.J. Teixeira de Mattos & Zoon te Amsterdam.

Waardering

Grafmonument uit het derde kwart van de 19de eeuw, voor een bekende zangeres, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, en funerair-historische waarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Teixeira de Mattos, J.D.J. ; Stad Amsterdam