526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

In oorsprong in 1880 opgericht GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 10a, nr. 1) van toneelspeler J.H. Albregt; in 1898 van de Oude Oosterbegraafplaats naar de Nieuwe verplaatst. Ontwerper van het grafteken was de schilder Charles Rochussen. De beeldhouwer was de in Amsterdam woonachtige Ed. Colinet. Het natuurstenen grafteken bevat een rechthoekige piëdestal met inscriptie, fries met acroterieën en een geprofileerde staande grafsteen met in hoogreliëf een treurende vrouwenfiguur, de muze der kunst met een lauwerkrans in de linkerhand, aan haar rechtervoet een toneelmasker en aan haar linkervoet een bijenkorf onder draperieën. Aan de achterzijde van het grafteken is een overzicht van de toneelstukken weergegeven waarin Albregt glorieerde.

Waardering

Grafmonument uit 1880 voor een nationaal bekende toneelspeler, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Colinet, Ed. ; Stad Amsterdam