526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 22, nr. 17) van de nationaal bekende letterkundige E.J. Potgieter (1808-1875), oprichter van De Gids, overgebracht van de Westerbegraafplaats. Het grafmonument bestaat uit een schuinoplopende liggende zerk met inscriptie en een piëdestal met de naam Potgieter, waarboven een hardstenen aedicula met een marmeren borstbeeld van de dichter, vervaardigd door F. Stracké; op de sokkel een lauwerkrans, op het fronton drie zespuntige sterren in reliëf.

Waardering

Grafmonument voor de nationaal bekende literator E.J. Potgieter uit 1875, behorend tot de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, literair- en funerair-historische waarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Stracké, F. ; Stad Amsterdam