526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 36, nr. 40) van het echtpaar Leonard Ambrosius en Maria Johanna Kleine-Gartman, respectievelijk musicus en actrice, in oorsprong opgericht in 1885 op de Oude Oosterbegraafplaats en in 1897 overgebracht naar de Nieuwe. Het natuurstenen grafmonument, naar een ontwerp van L. Binger werd uitgevoerd als een klassiek tempelfront, een tympaan rustend op een fries met trigliefen en metopen. In het vlak een medaillonportret, omgeven door palmtak en lauwertak in reliëf door de heren Matthijs. Vóór het staande grafteken een sierlijk gesmeed ijzeren hekwerk, geleverd door de Haagse firma L.I. Enthoven.

Waardering

Grafmonument voor Kleine-Gartman uit 1885, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Binger, L. ; Stad Amsterdam