526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 36, nrs. 12 t/m 15) van G.F. Westerman (1807-1890); bekend als een van de oprichters van het Genootschap Natura Artis Magistra, dier- en plantkundige van internationale vermaardheid. Het grafmonument, in oorsprong opgericht op de Oude Oosterbegraafplaats in 1891, en overgebracht naar de Nieuwe, is een ontwerp van J.F. Klinkhamer en bestaat uit een natuurstenen graftombe, waarop een liggende hond in brons vervaardigd, naar een ontwerp van de uit Antwerpen afkomstige J. Verdonck en een door geornamenteerde zuilen geflankeerde piëdestal met plaquette en een halfrond fronton met omkranst portretmedaillon in reliëf. Het sierlijke smeedijzeren hekwerk staat op een natuurstenen plint met gebeeldhouwde consoles bij de hoekpijlers.

Waardering

Grafmonument voor de dier- en plantkundige G.F. Westerman uit 1891, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Klinkhamer, J.F. ; Stad Amsterdam