526957 - De Nieuwe Ooster
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 36, nr. 42 A) van portrettiste Thérèse van Duyl-Schwartze (1852-1918); in oorsprong opgericht in 1922 op Zorgvlied en in de jaren '60 overgebracht naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Het grafmonument is ontworpen door haar zuster Georgine Schwartze en in Carrarisch marmer door J.P. Maas in Haarlem vervaardigd. Het grafteken bestaat uit een met een draperie bedekte tombe waarop de dode levensgroot ligt opgebaard met papavers in de hand.

Waardering

Grafmonument van de nationaal bekende portrettiste Thérèse Schwartze uit 1922, behorend tot de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en funerair-historische waarde. Tevens van belang in het sculpturale oeuvre van Georgine Schwartze.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Schwartze, G.S. ; Stad Amsterdam