Amsterdam S 8635
Mauritskade 11, 1091 GC te Amsterdam
Andreas Bonnstraat 1, 1091 AV te Amsterdam

Inleiding

Een in 1928-1933 tot stand gekomen voormalig KANTOORGEBOUW van de Amstel Bierbrouwerij op de hoek van de Mauritskade en de Andreas Bonnstraat, gebouwd in opdracht van de Beierse Bierbrouwerij naar een ontwerp van de architect F.A. Eschauzier in samenwerking met A.J. Langhout in de stijl van de Delftse School met invloeden van het functionalisme. Het achterliggende brouwerijcomplex is gesloopt.

Omschrijving

Op L-vormig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw met hoger hoofdgebouw aan de Mauritskade met drie bouwlagen boven het maaiveld en onder plat dak met uitkragende betonnen daklijst boven band, en met vleugel aan de Andreas Bonnstraat met drie bouwlagen boven het maaiveld onder schilddak met pannen. Het hoofdgebouw heeft in staand verband gemetselde gevels in lichtbruine baksteen en met zandstenen accenten. De sokkel bestaat uit ruw behakte blokken natuursteen. De gevels vallen op door een asymmetrische plaatsing van de vensters. Het hoofdgebouw heeft een voorgevel aan de westzijde met rechts een toegangspartij over alle bouwlagen in zandstenen kader. Op de begane grond wordt de sokkel onderbroken door een diepe portiek met toegangsdeuren. Boven latei en fries drie gekoppelde vijfruits ladderramen. Hierboven een plastiek met afbeeldingen in reliëf van rammen, korenaren en hop. Hierboven een ingepast rond en geleed venster. Aan de linkerzijde per bouwlaag een serie van zeven gekoppelde hoge vensters met tuimelramen in zandstenen kader. Tussenliggende zandstenen cassettes, waarvan die boven de vensters van de begane grond zijn gesierd met geometrische patronen en kleine menselijke figuren in reliëf. Boven de vensters van de derde bouwlaag per venster een kleine uitkragende luifel. Zijgevel aan de noordzijde met per bouwlaag vier vensters met tuimelraam en smalle zandstenen benedendorpel. Zijgevel aan de zuidzijde met rechts een uitspringende vensterpartij over meerdere bouwlagen met hoog vijftienruits en negenruits venster in kader. Tussenliggend fries met cassette. Aan de linkerzijde een achtruits venster in kader. Op de begane grond een aanbouw uit ruw behakte blokken natuursteen onder plat dak en met kleine vierkante vensteropeningen en met toegang onder hanekam. De vleugel aan de Andreas Bonnstraat heeft in staand verband gemetselde gevels in donkerbruinen baksteen en met zandstenen accenten. Onder het schilddak met eenvoudige gootlijst een teruggezette bouwlaag met series aaneengesloten vensters. Dezelfde terugzette lijn bevindt zich op de overgang tussen hoofdgebouw en vleugel. De voorgevel aan de zuidzijde heeft de vanaf de aanbouw doorlopende sokkel met rechts een verhoging met toegang. Zowel op de begane grond als op de verdieping een serie van veertien hoge vensters met tuimelramen in natuurstenen kader. Boven de vensters van de tweede bouwlaag per venster een kleine uitkragende luifel. Tussenliggende zandstenen blinde cassettes. Aan de zijgevel aan de oostzijde bevindt zich benevens twee series van vier gekoppelde hoge vensters met tuimelramen en smalle benedendorpel aan de linkerzijde per bouwlaag één rond venster. Verschillende oorspronkelijke interieuronderdelen. Verlicht door de drie hoge vijfruits ladderramen bevindt zich op de eerste verdieping van het hoofdgebouw de voormalige directie- of bestuurskamer. Hierin een marmeren schouw waarboven zes afbeeldingen van familiewapens, een plafond met figuratief stucwerk, een decoratief fries en een entree met dubbele toegangsdeur en wandbetimmering met decoratie in intarsia- techniek. Hal op de begane grond met vloer in wit en zwart marmer en met initialen V.A.B. Trappenhuis met oorspronkelijk tegelwerk en houten leuning en hekwerken in staal en messing en koper.

Waardering

Kantoorgebouw van de voormalige Amstelbrouwerij met bijbehorende decoraties uit 1928-1933 daterend, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. De stedenbouwkundige ligging vormt een belangrijke toegevoegde waarde, wegens de gecombineerde toepassing van traditonalistische- en nieuw-zakelijke architectuur en de herinnering aan de vroegere bierbrouwerijfabriek. Tevens van belang wegens de beeldbepalende situering langs de Mauritskade.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Functionalisme