Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526985
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juni 2003
Kadaster deel/nr: 
18737/110
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122288 - 485560

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1884-1885 tot stand gekomen bouwblok met drie HERENHUIZEN op de hoek van de Weesperzijde en de Ruyschstraat. Gebouwd in opdracht van de NV 'De IJsbreker', naar een ontwerp van de architect A.L. van Gendt in de stijl van de neo- renaissance. De panden hebben mogelijk reeds in oorsprong en in elk geval naderhand als hotel gediend.

Omschrijving

Drie gekoppelde herenhuizen op een rechthoekig grondplan. Elk woonhuis is drie venstersassen breed en bestaat uit een souterrain, bel-étage, waarboven twee verdiepingen en een zolderverdieping. Het blok wordt gedekt door een afgeknot en met leien gedekt schilddak. Ter plaatse van het middelste woonhuis is het schilddak wat hoger opgetrokken en voorzien van geprofileerde houten lijsten langs de breuklijnen. De oorspronkelijk aanwezige vorstkammen zijn verdwenen. Het blok is als één ensemble ontworpen met het accent op de middenas. Het middelste woonhuis is als risaliet behandeld. De gevels zijn uitgevoerd in een combinatie van rode baksteen en natuursteen en stucwerk. Het souterrain heeft een gebosseerde natuurstenen bekleding. Natuursteen is tevens gebruikt voor de cordonlijsten, die de verdiepingen aangeven en voor de bloklisenen, die de indeling van het blok in drie woonhuizen markeren. De vensters op de eerste en tweede verdieping zijn recht afgesloten en hebben natuurstenen omlijstingen. Onder de vensters bevindt zich een versiering in de vorm van een balustrade. Op de tweede verdieping openslaande deuren en balkons. De vensteropeningen in de middentravee van elk woonhuis zijn benadrukt door een omlijsting van composiete halfzuilen, die op de eerste verdieping een driehoekig fronton dragen en op de tweede verdieping een segmentvormig fronton op voluutvormige consoles. De derde verdieping heeft per woonhuis drie keer twee gekoppelde rondboogvensters. De gevels worden afgesloten door een over het gehele blok doorlopende kroonlijst met rijk bewerkt fries met festoenen en een overstekende gootlijst op klossen. Elk woonhuis heeft een dakkapel met hijsbalk. Het middelste woonhuis wordt benadrukt door een drie traveeën breed balkon op de tweede verdieping en een gebosseerde natuurstenen gevelbekleding, in de derde en vierde bouwlaag beperkt tot de middentravee. De zijgevel aan de Ruyschstraat is zes vensterassen breed en vergelijkbaar gedetailleerd, met dien verstande dat hier per verdieping telkens twee keer drie vensters gekoppeld zijn. Ter afsluiting van de tuinen een muur - gedeeltelijk met recente opbouw - met dezelfde detaillering als het souterrain. Hierin is tevens een rijk bewerkte ingang opgenomen, die aansluit op een wat terugliggend gedeelte van de zijgevel. De oorspronkelijke voordeuren, vensterkozijnen en -indelingen zijn nog aanwezig, met uitzondering van het hoekpand waarvan de voordeur en de vensters van het souterrain zijn gewijzigd.

Het interieur is rijk geornamenteerd met vele nog bewaard gebleven oorspronkelijke details als geprofileerde deuren, stucplafonds, lambizeringen en trappenhuizen.

Waardering

Bouwblok met drie herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Goed bewaard gebleven voorbeeld van rijke woonhuisarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De stedebouwkundige ligging - op de hoek van de Ruyschstraat en tegenover de Nieuwe Amstelbrug - vormt een belangrijke toegevoegde waarde. Het blok vormt aan de Amsteloevers een van de belangrijkste beelddragers van de bebouwing langs de Weesperzijde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWeesperzijde32A1091 EDOost/WatergraafsmeerAmsterdam
NeeWeesperzijde33A1091 EDOost/WatergraafsmeerAmsterdam
NeeRuyschstraat11091 BPOost/WatergraafsmeerAmsterdam
NeeWeesperzijde32B1091 EDOost/WatergraafsmeerAmsterdam
NeeWeesperzijde32C1091 EDOost/WatergraafsmeerAmsterdam
NeeWeesperzijde32D1091 EDOost/WatergraafsmeerAmsterdam
NeeWeesperzijde32E1091 EDOost/WatergraafsmeerAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamS9104A5
AmsterdamS9104A1
AmsterdamS9104A3
AmsterdamS9308A1
AmsterdamS9308A2
AmsterdamS9104A4
AmsterdamS9104A2

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18841885exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gendt, A.L. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur