Amsterdam S 8614
Boerhaaveplein 28, 1091 AT te Amsterdam

Inleiding

Een in 1920-1921 tot stand gekomen BADHUIS naar een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School van de architect A.J. Westerman van de Dienst Publieke Werken. Het voormalig badhuis is geheel vrijstaand gelegen op het Boerhaaveplein en had destijds aan weerszijden van het kantoor de gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen. Rondom de centraal gelegen en eveneens gescheiden wachtkamers liep een gang waaraan de verschillende bad- en douchecellen.

Omschrijving

Op een cirkelvormig grondplan tot stand gekomen badhuis met één functionele bouwlaag boven het maaiveld. In het midden een in twee trappen hoger opgetrokken deel met houten beschot en met rondom aaneengesloten eenvoudige vensters ter verlichting van gang en wachtkamers. Het centrale en hoger opgetrokken koepeldak bestaat uit acht geknikte schilden gedekt met shingles. Op vier schilden een segmentvormige dakkapel met venster. In het midden een gedrongen schoorsteen. De gemetselde en rondlopende gevel van de begane grond is opgebouwd uit bruinrood geschakeerde baksteen in staand verband. De omlopende plint met accenten in de rollaag bestaat uit donkere baksteen. De plint wordt onderbroken door de ontluchtingsroosters van de toenmalige verwarmingskelder. Aan de noordzijde bevindt zich een rechthoekige uitbouw met trasraam in eveneens donkere baksteen en met lage bak voor beplanting waarboven horizontaal en vertikaal geleed drievoudig venster van het kantoor. Hierboven nog 'GEMEENTEBADHUIS' in metalen letters en met flankerende ornamenten. Links en rechts hiervan een korte stoep met drie treden naar eenvoudig portiek met toegang tot de gescheiden badafdelingen. Sierlijst boven de toegangen. Aan de linkerzijde is deze aanleg intact en heeft nog het opschrift 'ingang mannen'. De rechte gevelbeëindiging heeft een afwateringslijst en houten boeideel met klossen. Aan de achterzijde verder nog twee eenvoudige toegangen en in het muurwerk rechthoekige en vierkante vensteropeningen.

Waardering

Voormalig badhuis van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Eveneens van belang vanuit het oogpunt van de volkshuisvesting in samenhang met volksgezondheid, waarbij opvattingen over goed wonen nauw verweven waren met die over hygiëne. Het badhuis is gelegen bij woonblokken die in opdracht van woningbouwverenigingen tot stand gekomen zijn. De stedebouwkundige ligging vormt een toegevoegde waarde. Aan het Smaragdplein staat een vrijwel identiek badhuis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Badhuis

Westerman, A.J. ; Stad Amsterdam