Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526990
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juni 2003
Kadaster deel/nr: 
18737/112
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122266 - 485632

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS, gebouwd in 1886 in de trant van het Eclecticisme met gepleisterde decoraties uitgevoerd. Het ontwerp, uit 1885, is van J.H.T. Löning en is gebouwd in opdracht van Hibbelns glasfabriek. Het herenhuis maakt deel uit van het negentiende-eeuwse rivierfront aan de Amstel, Weesperzijde, aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkeld door particuliere bouwondernemers.

Omschrijving

In kruisverband op een afgeschuinde rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis over vier bouwlagen (souterrain, bel-etage en twee verdiepingen), drie vensterassen breed, met een centrale dakkapel in het dakschild. De vensteropeningen en het portiek zijn alle recht afgesloten. In het metselwerk zijn gepleisterde sierbanden (speklagen), sluit- en aanzetstenen opgenomen. De basis is in blokverband, het hoofdgestel boven de vierde bouwlaag bestaat uit een dunne architraaf, een fries met bloemmotieven en een kroonlijst met mutuli, waarvan vier doorlopen in triglyfen, regulae en guttae. Boven de bel-etage en de verdieping zijn zware geprofileerde natuurstenen waterlijsten aangebracht. De waterlijsten van de doorlopende onderdorpels zijn minder zwaar aangezet. De portiek, rechts in de gevel, heeft boven het blokverband een opbouw bestaande uit een kroonlijst met mutuli, gedragen door twee consoles met diamantkoppen en acanthusbladeren. Ook aan de binnenzijde tegen de latei zijn acanthusbladeren aangebracht. Boven de lijst bevindt zich een rond venster met een geprofileerde rondbooglijst rustende op een onderbouw met rolwerk. In de lijst is een vrouwenkopje als sluitsteen opgenomen. In het portiek zet het blokverband van het basement zich voort en leiden hardstenen treden naar twee paneeldeuren met sierroosters, onder bovenlichten, in een kruiskozijn. Boven de twee souterrainramen is een diamantkop geplaatst. De balkons op de eerste en tweede verdieping hebben openslaande deuren. Het balkon op de tweede verdieping heeft een smeedijzeren hekwerk. De dakkapel in de middenas heeft een rondboograam met een diamantkop als sluitsteen en een, door gecanneleerde pilasters met consoles gedragen, driehoekig fronton met hijsbalk. In het fries tussen de consoles bevindt zich een cartouche.

De achtergevel is uitgevoerd in een crème-kleurig geschilderd blokverband en heeft een dakkapel met driezijdig fronton.

De oorspronkelijke indeling van het interieur is deels gaaf, alsmede enkele paneeldeuren.

Waardering

Het herenhuis aan de Weesperzijde uit de jaren tachtig van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van, door particuliere opdrachtgevers ontwikkelde, rijk gedetailleerde woonhuizen voor de gegoede stand. Het woonhuis is stedenbouwkundig van algemeen belang als beeldondersteunend onderdeel van het laat negentiende-eeuwse rivierfront aan de oostzijde van de Amstel.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWeesperzijde201091 EBOost/WatergraafsmeerAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Herenhuizen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamS265

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden
Eclecticismeinvloeden
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801890globaalvervaardiging