Amsterdam S 269
Amsterdam S 8466 A7
Amsterdam S 8466 A4
Weesperzijde 24 B, 1091 EC te Amsterdam
Weesperzijde 24 A, 1091 EC te Amsterdam
Weesperzijde 24 C, 1091 EC te Amsterdam

Inleiding

In de straatwand opgenomen HERENHUIS in 1887 in Eclectische trant naar een ontwerp van A. Salm GBzn. voor H.W. Nijman. Salm ontwierp voor deze ondernemer aan de Weesperzijde op een afgeschuind kavel een rij van vijf herenhuizen, waarbij hij experimenteerde met diverse stijlvormen.

Omschrijving

Op een afgeschuinde, rechthoekige plattegrond in grauw/rood bakstenen kruisverband opgetrokken herenhuis, de flauw hellende geknikte kap gedekt met leien in Rijndekking. Aan de (gepleisterde) achterzijde bevindt zich een smalle uitbouw van het trappenhuis. In het metselwerk zijn aanzet- en sluitstenen, alsmede blokken ter hoogte van de middendorpels opgenomen. Het drie vensterassen brede, a-symmetrisch ingedeelde woonhuis telt vier bouwlagen: souterrain, bel-etage en twee verdiepingen, en een kapverdieping. De ingang is in de linkertravee Het brede rechterdeel heeft op de bel-etage twee gekoppelde getoogde vensters met bakstenen muurdam en natuurstenen afzaat. Op de verdieping hierboven zijn de twee vensters samengevoegd tot één getoogd kruiskozijn met deuren naar een rechthoekig balkon. Het balkon rust op consoles en heeft een eenvoudig houten hekwerk en natuurstenen aanzetposten. De middenstijl en het kalf van het kruiskozijn zijn decoratief gesneden. De bovenste verdieping heeft twee rondboogvensters, gescheiden door een muurdam en een Frans balkon met eenvoudig smeedijzeren hekwerk. De twee dakkapellen hebben overkragende zadeldakjes. De kroonlijst rust op consoles. Het smalle linkerdeel heeft boven de diepe portiek een zwaar aangezette wimperg rustende op een gedrukte spitsboog en halfzuilen met knopkapitelen. De glasdeur heeft -ook in het halfronde bovenlicht- sierroosters. De wimperg heeft tussen de deelzuiltjes kleine vensters. Op de hoeken en in de top van de wimperg zijn neo-gotische ornamenten geplaatst. De tweezijdige erker rust op kwartholle, schuin geplaatste, consoles en heeft een ingesnoerde naaldspits met leien in Maasdekking. De gedrukte spitsboogvensters zijn gevat in eenvoudige houten kozijnen en hebben een verticale onderverdeling in drieën met vast kalf. De spits loopt door in het met siermetselwerk gevulde spaarveld van een driepasboog. Hierboven in de topgevel bevindt zich een rondboogvenster en een decoratief smeedijzeren hijsbalk. De hoekzuiltjes schragen de topgevel.

Waardering

Het herenhuis aan de Weesperzijde uit 1887 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van, door particuliere opdrachtgevers ontwikkelde, rijk gedetailleerde, eclectische woonhuizen voor de gegoede stand alsmede vanwege de plaats in het oeuvre van de architect A. Salm GBzn. Het woonhuis is stedenbouwkundig van algemeen belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het laat negentiende-eeuwse rivierfront aan de oostzijde van de Amstel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

Salm, A. ; Stad Amsterdam