Amsterdam S 273
Amsterdam S 8502 A6
Amsterdam S 8502 A8
Weesperzijde 28 A, 1091 EC te Amsterdam
Weesperzijde 28 B, 1091 EC te Amsterdam
Weesperzijde 28 C, 1091 EC te Amsterdam

Inleiding

In de straatwand opgenomen HERENHUIS in 1887 in Eclectische trant, gebouwd naar een ontwerp van A. Salm GBzn. voor H.W. Nijman. Salm ontwierp voor deze ondernemer aan de Weesperzijde op een afgeschuind kavel een architectonische eenheid van vijf herenhuizen, waarbij hij experimenteerde met diverse stijlvormen.

Omschrijving

Op een afgeschuinde rechthoekige plattegrond in grauw/rood bakstenen kruisverband opgetrokken bouwlichaam, onder een flauw hellende, geknikte kap, met aan de (gepleisterde) achterzijde een smalle uitbouw van het trappenhuis. Het drie vensterassen brede a-symmetrische ingedeelde woonhuis telt vier bouwlagen: souterrain, bel-etage en twee verdiepingen. In het muurvlak zijn sluit- en aanzetstenen gemetseld alsmede blokken ter hoogte van de onder- en middendorpels. Aan de onderzijde loopt een geprofileerde hardstenen plint.

Het rechter deel onder de topgevel heeft in het souterrain een kozijn onder een gemetselde segmentboog met natuurstenen sluit- en aanzetstenen. In het boogveld een stroom- en een rollaag. Op de bel-etage bevindt zich een driedelig, natuurstenen, getoogd kozijn met in de bovenlichten een verspringende roedenverdeling. De houten erker op de hierboven gelegen verdieping heeft drie ramen onder en boven drie ramen met een paneeldecoratie en wordt bekroond door een gebroken, krullend fronton met in het midden een halve cilinder. Op de vierde bouwlaag zijn twee vensters met zesruits bovenlicht onder rechte strekken. Hierboven een korfboogvormig spaarveld. De topgevel die wordt beëindigd door een kwarthol en kwartrond, heeft een driehoekig fronton in de top en vazen op de hoeken. Het rondboogvenster is in het muurvlak gelegen. Onder het raam, in het boogveld, bevindt zich een brede console. Boven het raam bevindt zich de decoratief smeedijzeren hijsbalk in een natuurstenen blok.

Het linker deel heeft op de begane grond in de paneeldeur een halfrond venster en twee rondboogvensters met sierroosters. De natuurstenen omlijsting heeft een hoofdgestel dat door vier consoles en een sluitsteen gedragen wordt en daarboven een gebogen fronton met een schelpornament. In de pilasters zijn florale reliëfs aangebracht. Boven de deur bevindt zich in de mezzanino een oculus met gedrukte ruitvormige roedenverdeling. Hierboven bevinden zich openslaande deuren naar een klein driehoekig balkon dat op één console rust. Het hekwerk zwenkt naar beneden uit. Het bovenlicht van de deuren heeft een roedenverdeling van een cirkel in rechthoeken. Boven het bovenlicht bevindt zich een hoofdgestel met gebroken segmentboogvormig fronton met daartussen een vaas. Op de bovenste bouwlaag bevindt zich een T-venster met achtruits bovenlicht. De dakkapel is vormgegeven als een aedicula met driehoekig fronton.

Waardering

Het herenhuis aan de Weesperzijde uit 1887 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van, door particuliere opdrachtgevers ontwikkelde, rijk gedetailleerde, neo-renaissance woonhuizen voor de gegoede stand alsmede vanwege de plaats in het oeuvre van de architect A. Salm GBzn. Het woonhuis is stedenbouwkundig van algemeen belang wegens ensemblewaarde als onderdeel van het laat negentiende-eeuwse rivierfront aan de oostzijde van de Amstel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

Salm, A. ; Stad Amsterdam