Amsterdam S 274
Amsterdam S 9061 A4
Weesperzijde 30 H, 1091 EC te Amsterdam
Weesperzijde 31 3, 1091 ED te Amsterdam
Weesperzijde 31 2, 1091 ED te Amsterdam
Weesperzijde 31 H, 1091 ED te Amsterdam

Inleiding

Ensemble van drie HERENHUIZEN, gebouwd in 1884 in de trant van de Neo-Renaissance - voornamelijk de Neo-Hollandse Renaissance - als onderdeel van de negentiende-eeuwse straatwand aan de Weesperzijde.

Omschrijving

Ensemble van drie in rood bakstenen kruisverband opgetrokken, onderkelderde woonhuizen over vier bouwlagen, elk drie vensterassen breed, onder een samengestelde kap, de buitenste kappen (nummers 29 en 31) hoger opgetrokken. Nummer 29 heeft een dekking van gesmoorde bouletpannen. De plattegrond is een afgeschuinde rechthoek met uitbouwen. De buitenste twee huizen hebben erkers op de derde bouwlaag en rijker uitgevoerde dakkapellen. De huizen hebben op de eerste en vierde woonlaag rondboogvensters en -portieken, op de tweede en derde laag rechtgesloten vensters. De vensters hebben T-kozijnen behalve op de tweede woonlaag, de mezzanino. Alle vensters zijn omlijst en hebben sluitstenen. Het metselwerk wordt op alle verdiepingen verlevendigd door sierbanden (speklagen), op de eerste woonlaag met diamantkoppen. De sierbanden lopen door tot de blokken in de kozijnstijlen. Iedere woonlaag wordt beëindigd door een (rudimentair) kantsteen gemetseld fries met triglyfen en daarboven een geprofileerde waterlijst. In het lage rustica basement bevinden zich kelderramen. De rondboogramen op de eerste woonlaag hebben in de borstwering diamantkoppen met een klein rond ornament.

De paneeldeuren (nummers 30-31) met diamantkoppen en sierroosters zijn gevat in een kruiskozijn met in de middenstijl een halfzuil en een geschubde pilaster.De ramen op de mezzanino hebben een eenvoudige omlijsting. De strekken in het fries hebben metopen als sluit- en aanzetstenen.

De piano nobile heeft in het middelste huis een balkon en in de twee buitenste huizen een erker op een, door rijk bewerkte consoles (met karrenwiel) gedragen, plaat. De stijlen van de erkerkozijnen, vier op de hoeken en twee daartussen aan de voorkant, lopen door over de borstwering. In de borstwering staat het bouwjaar 1884 vermeld. De gecanneleerde hoekstijlen hebben een fantasiekapiteel. Rijk uitgevoerde consoles bevinden zich boven alle zes stijlen onder de kroonlijst. De andere omlijste vensters op deze verdieping hebben driehoekige frontons met guttae, die leunen op de sluitsteen en hoekblokken. De frontons steken door in het fries dat in het verlengde van de penanten gepleisterd is. De kozijnstijlen doorbreken de cordonlijst en hebben daartussen ornamentwerk.

Onder de rondboogramen op de bovenste bouwlaag bevinden zich gepleisterde vlakken boven een geprofileerde waterlijst. De buitenste penanten van de afzonderlijke panden hebben Dorische kapitelen, de binnenste Ionische. In het fries bevinden zich boven de penanten gekoppelde voluutvormige consoles en in het verlengde van de sluitstenen triglyfen. De consoles dragen een zware kroonlijst.

De dakkapellen hebben in de klauwstukken rolwerk in de trant van Vredeman de Vries. De middelste dakkapel heeft een fronton, de buitenste twee hebben zware kroonlijsten en met zink bedekte ingezwenkte koepels met koperen windvanen.

De oorspronkelijke indeling van het interieur is grotendeels gaaf, alsmede enkele interieuronderdelen als stucwerk en paneeldeuren uit de bouwtijd.

Waardering

Ensemble van drie herenhuizen aan de Weesperzijde uit 1884 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van, door particuliere opdrachtgevers ontwikkelde, rijk gedetailleerde neo-renaissance woonhuizen voor de gegoede stand. De woonhuizen zijn stedenbouwkundig van algemeen belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het laat negentiende-eeuwse rivierfront aan de oostzijde van de Amstel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuizen