Diepenheim A 2167
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 6

Omschrijving

TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een ornamentele tuinvaas van Oberkirchner zandsteen op een hardstenen sokkel. De conische tuinvaas op voet is voorzien van een gecanneleerd profiel, de onderzijde is gedecoreerd met bladwerk en een eierlijst. Langs de rand van het deksel met ribbelprofiel en forse geribbelde knop is eveneens bladwerk aangebracht. De naar onder wijder uitlopende vierkante sokkel bestaande uit plint, basement en afdekplaat is voorzien van eenvoudig gepaneelde velden. Vaas en sokkel dateren vermoedelijk uit de late 19de eeuw. Vermoedelijk maakte deze vaas deel uit van het ontwerp van Poortman uit 1889 en was hij inbegrepen in een zending tuinvazen die op 28 mei 1889 geleverd werd door de firma Villeroy und Boch uit Merzig a/d Saar. Poortman ontwierp voor de vaas op het voorplein twee sokkels, één in baksteen en één in hardsteen. Mogelijk is de huidige sokkel uitgevoerd naar zijn ontwerp.

De TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;