Diepenheim A 2167
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 7

TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

In de as van het huis, even voorbij het toegangshek, staat op het voorplein een marmeren beeld van een putto met everzwijn op een ovale getorcheerde sokkel van betonachtig materiaal. Het beeld dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw, de sokkel is van latere datum. Het beeld was al vóór de aanleg van Poortman aanwezig, de huidige plaats in de aanleg werd door Poortman bedacht (brief Schimmelpenninck aan Poortman 19 mei 1889: 'Wil ook een plaats zoeken voor "het kind met het zwijn", en dit ook schoon laten maken').

Waardering

Het TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de decoratief-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.