Diepenheim A 2167
Diepenheim A 2210
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 8

TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Het voorplein is toegankelijk via een met gele klinkers bestrate dam, aan weerszijden afgezet met een hardstenen deklijst, waarvan de damwanden uit betonblokken zijn opgemetseld. Op de deklijsten een karakteristieke 19de-eeuwse gietijzeren balustrade bestaande uit eenvoudige balusters verbonden door twee ronde regels die richting voorplein voorzien zijn van vergulde tanden. De dam dateert in zijn huidige vorm vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, maar gaat terug op een oudere voorganger. De klinkerbestrating is in de laatste decennia van de 20ste eeuw vernieuwd en vanwege de belasting vermetseld aangebracht. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door een dubbel smeedijzeren spijlenhek uit de vroege 18de eeuw. De draaibare delen zijn opgehangen aan rijk geornamenteerde vaste vleugelstukken, waarvan het smeedwerk een barok patroon van krullen en geometrische motieven vertoont. De spijlpunten zijn verguld. Het hek komt van een buitenplaats uit de Beemster en werd in de tweede helft van de 19de eeuw op het Nijenhuis geplaatst, ter vervanging van een eenvoudig laag hek in empirestijl (aquarel H.M. van Eck 1827).

Het TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de herkomst van het hek;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats, in het bijzonder met de inrichting en bebouwing van de huisplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Toegangsbrug