Diepenheim A 2167
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 9

POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Ten noorden van het noordelijke bouwhuis ligt het voomalige pomphuis. Het kleine rechthoekige gebouw van rode baksteen bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. In de voorgevel (zuid) twee eenvoudige deuren met rechts een dubbel openslaand meerruits venster met meerruits kantelbovenlicht, voorzien van halve luiken met zandlopermotief.

In de achtergevel (noord) een eenvoudige deur met links een venster als in de voorgevel zonder luiken. In de westgevel twee vensters als in de voorgevel. In de oostgevel een houten kruisvenster voorzien van meeruits ramen. Inwendig meet- en regelkasten van de pompinstallatie en borden met gebruiksaanwijzing van deze installatie. Het pomphuis dateert uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw.

Het POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een gaaf bewaard pomphuis;