Diepenheim A 1225
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 10

TENNISBAAN MET TENNISHUISJE behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Ten noordwesten van de huisplaats ligt een tennisbaan met daarnaast een halfopen huisje waar tijdens het spel wat gedronken kon worden. De tennisbaan bestaat uit een veld van rechthoekige betonnen platen. Het blokhutachtige huisje heeft een gemetselde rood bakstenen plint en een opbouw van zwart geteerde houten palen, bijeengehouden door verticale staanders onder een met leien gedekt tentdak. De voorkant is open. Inwendig een omlopende houten bank tegen de drie wanden. Vermoedelijk werd dit huisje aan het begin van de 20ste eeuw in een kleine oplage speciaal voor de familie gemaakt. Ook op enkele andere landgoederen hebben dergelijke huisjes gestaan, onder andere in Duitsland. Het exemplaar op het Nijenhuis is voor zover bekend het enige dat bewaard is gebleven. Tennisbaan en tennishuisje dateren uit het begin van de 20ste eeuw.

De TENNISBAAN MET TENNISHUISJE behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de karakteristieke vormgeving en de ornamentele waarde;

- vanwege de oorsprong van het tennishuisje en de status ervan als enig overgebleven exemplaar uit een serie;

- als karakteristiek onderdeel van de vroeg-twintigste-eeuwse buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen tennisbaan en tennishuisje