Diepenheim A 2207
Nijenhuizerlaan 15, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 12

Inleiding

Ten zuidwesten van de huisplaats bevinden zich in de voormalige moestuin een voormalige oranjerie, een gereedschapsschuur, koude bakken en een tuinmuur met druivenkas. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aanbouwen uit de 20ste eeuw zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Gereedsschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw; mogelijk stammen zij uit de tijd van de Poortmanaanleg (circa 1889). De muur is vermoedelijk ouder, eerste helft 19de eeuw.

Omschrijving

Voormalige ORANJERIE, deeluitmakend van een ensemble van oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis. Dit rood bakstenen gebouw bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de voorgevel vijf hoge, dubbele, openslaande meerruits deuren (2x3) met meerruits bovenlicht (2x1), eenvoudige groen geschilderde luiken aan weerszijden. Centraal in de top van de beide eindgevels een luik/deur waarin een spitsboogvormig venster is opgenomen, voorzien van een roedenverdeling. De achtergevel is blind. Tegen de oostzijde een aanbouw (20ste eeuw), aan de voorzijde (zuid) op ruim een meter afstand een kas (20ste eeuw), die met de oranjerie verbonden is via een aansluiting op het middelste paar deuren. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als kwekerij. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aanbouwen uit de 20ste eeuw zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

De voormalige ORANJERIE, deeluitmakend van een ensemble van oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de in de kern bewaard gebleven ornamentele waarde;

- vanwege de kenmerkende ligging in de voormalige moestuin;