Diepenheim A 2167
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 17

Omschrijving

TWEE KERAMISCHE BLAUW GEGLAZUURDE TUINVAZEN (WEERSZIJDEN BORDESTRAP ACHTERZIJDE) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Ter weerszijden van de bordestrap naar het verhoogde terras achter het huis bevinden zich op de beginbalusters van de stenen balustrade Franse blauw geglazuurde keramische tuinvazen uit de 19de eeuw. De kelkvormige vazen staan op een voet welke gedecoreerd is met een parellijst. De rand van de vazen is gedecoreerd met een kraallijst en een bundellijst waartussen een patroon van vlechtwerk is aangebracht. Op het gladde middendeel bevindt zich aan de voor- en achterzijde een medaillon, versierd met een guirlande. Onder de beide schelpvormige handvaten leeuwenkoppen met een ring door de bek; op de handvaten putti, zij leunen met hun ellebogen op de rand van de vaas. De vazen waren al voor de aanleg van Poortman (1889) aanwezig en stonden aanvankelijk op "de zuilen der stoep vóór het huis" (brief Schimmelpenninck aan Poortman 4 mei 1889). De huidige plaats kwam in overleg met Poortman tot stand (brief Poortman aan Schimmelpenninck 9 augustus 1889).

Waardering

De TWEE KERAMISCHE BLAUW GEGLAZUURDE TUINVAZEN (WEERSZIJDEN BORDESTRAP ACHTERZIJDE) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere ornamentele waarde;

- vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.