Diepenheim A 1747
Diepenheim A 2167
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 18

KADEMUREN GRACHT behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

De kademuren rond de gracht dateren uit 1889. In dat jaar werd de gracht achter en opzij van het huis verlegd en vergraven naar een neo-formeel ontwerp van de tuinarchitect Hugo Poortman. De muren zijn gemetseld van rode baksteen en worden afgesloten door een dekrand van Bentheimer steen. Op regelmatige afstand springen de muren iets uit, ook daar waar ze in- of uitzwenken. Deze plaatsen worden gemarkeerd door een hogere Bentheimer afdeksteen. De dekstenen op de in- en uitzwenkende hoeken waren bedoeld als basement voor ornamentele vazen (brief Poortman aan Schimmelpenninck 16 mei 1889: '...; toch moeten de hoeken zooals ik aangaf door iets, scherp geteekend worden.'). Op de andere dekstenen konden ronde ballen van Bentheimer steen geplaatst worden (zelfde brief). Tegenwoordig staan op vier van deze stenen tuinvazen in de vorm van verweerde urnen.

De KADEMUREN GRACHT behorende tot de buitenplaats Nijenhuis zijn van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;