Diepenheim A 1747
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 20

ZONNEWIJZER OP BASEMENT behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Centraal in een door Poortman ontworpen neo-formeel perk in de as van het huis (achterzijde) staat een beschilderde smeedijzeren zonnewijzer op een hardstenen basement. De zonnewijzer wordt bekroond door een wapenschild met daarop afgebeeld het wapen van de Schimmelpennincks, twee sleutels. De zonnewijzer dateert uit de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Het weelderige, naar onderen uitbuikende, hardstenen basement op vierkante grondslag is gedecoreerd met régence snijwerk. Het basement moet gedateerd worden tussen het midden van de 18de eeuw en het einde van de 19de eeuw (régence of neo-régence). Dit ensemble maakt onlosmakelijk deel uit van de tuinaanleg van Poortman uit 1889. Of het er al was, of dat het ten behoeve van de aanleg werd aangeschaft is niet bekend.

De ZONNEWIJZER OP BASEMENT behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;