Diepenheim A 1747
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 21

ZONNEWIJZER behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

In de parkaanleg achter het huis bevindt zich in de rozenborder een 17de- of 18de-eeuwse zonnewijzer van koper of brons op een eenvoudige hardstenen sokkel. De zonnewijzer werd in het laatste kwart van de 20ste eeuw opgediept uit de gracht. Op een achthoekige plaat staat in een hoek van ongeveer 45 graden een wijzer, de ruimte tussen wijzer en plaat is van sierlijk opengewerkt metaal. De sokkel op vierkante grondslag heeft gepaneelde zijden die aan de bovenzijde versierd zijn met barokke C-voluten. De ruim overkragende afdekplaat bestaat uit twee dunnere vierkante platen op elkaar. De sokkel is oorspronkelijk vermoedelijk hoger geweest, de oorspronkelijke functie is niet bekend. De sokkel dateert uit de 19de of vroege 20ste eeuw. De afdekplaat is speciaal voor de zonnewijzer gemaakt en dateert uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

De ZONNEWIJZER behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de zeldzaamheid van het type;