Albergerweg 19 b, 7625 RN te Zenderen
Albergerweg 19 c, 7625 RN te Zenderen

Omschrijving onderdeel 1: BOERDERIJ.

De hallehuisboerderij met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak deels gedekt met gesmoorde pannen, rode pannen en golfplaat. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Centraal in de achtergevel van het achterhuis bevindt zich een dubbele geklampte deur afgesloten door een liggende ellipsboog met wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een gietijzeren zesruits stalraam met vorktracering. Uiterst links en rechts bevindt zich een niet oorspronkelijke rechthoekige staldeur in een getoogde deuropening. In de geveltop bevindt zich een geklampt luik waarboven een rosetvenster. De gevel wordt afgesloten door eenvoudige windveren. In de zuidelijke zijgevel bevinden zich uiterst links twee ramen, een kleiner raam gevolgd door een aantal getoogde staldeur- en stalraamopeningen. De staldeuren zijn alle gewijzigd, de stalramen zijn voorzien van zesruits ijzeren ramen. Het interieur is grotendeels bewaard gebleven. In het voorhuis bevindt zich onder meer nog de betegeling van de voormalige heerd. In het achterhuis bevindt zich onder meer een driebeukige indeling met ankerbalkgebinten en een 17e eeuwse eiken sporen kap voorzien van telmerken.

Parallel aan het achterhuis grenst de schuur met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak grotendeels gedekt met golfplaten. In de achtergevel bevindt zich een dichtgemetselde dubbele deuropening afgesloten door een liggende ellipsboog met aan weerszijden een deur en een raamopening. In de geveltop bevindt zich een luikopening en een rondvenster. De geveltop is recent opnieuw opgemetseld. De geveltop wordt afgesloten door eenvoudige windveren. In de noordelijke zijgevel bevindt zich een aantal niet oorspronkelijke zesruits betonramen en houten staldeuren. De voorgevel van de schuur is deels zichtbaar met op de begane grond twee zesruits ramen in een voormalige dubbele deuropening afgesloten door een liggende ellipsboog met wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Uiterst links een raam en rechts een deur met in de top een rondvenster en een beschoten geveltop. Rechts tegen de voorgevel bevindt zich een aanbouw van een bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde pannen. In de noordelijke gevel hiervan bevinden zich twee raamopeningen bestaande uit openslaande ramen met achtruits bovenlicht.

Het 19e eeuwse voorhuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag, een kelder en een zolderverdieping afgesloten door een zadeldak met wolfseinden. De gevels met grijs gepleisterde plint zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Voor de gevel staan vier leilinden die dienst doen als natuurlijke zonwering. In de voorgevel bevinden zich vier zesruits schuiframen gevolgd door een paneeldeur met levenslicht in het bovenlicht gevolgd door nogmaals twee zesruits schuiframen. Alle openingen worden afgesloten door een anderhalf steens strek aan de bovenzijde en een gecementeerde lekdorpel aan de onderzijde. Boven het vierde raam van links bevindt zich een gevelsteen met een decoratieve omlijsting in reliëf met daarbinnen de tekst ....JTB 1880. De voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een hoofdgestel. In de linker zijgevel bevinden zich twee identieke schuiframen met midden boven de vensters een klein tweeruits raam. Het interieur is grotendeels bewaard gebleven zowel in plattegrond als voor wat betreft de afwerking in het interieur. Achter de deur bevindt zich een gang met aan weerszijden kamers. Aan de zuidzijde van het voorhuis bevinden zich twee opkamers. De kamers zijn onder meer voorzien van betegelde lambriseringen met daarboven sjabloonschilderingen, balkenplafonds, (beschilderde)schoorsteenmantels, paneeldeuren, plavuizen en dergelijke. Op de zolder bevindt zich nog een rookkast. In het achterhuis zijn de gebinten voorzien van telmerken daterend uit de 2e helft van de 17e eeuw.

Waardering

BOERDERIJ als onderdeel van het boerderijcomplex Erve Bekman bestaande uit een hallehuisboerderij daterend uit de 17e eeuw met aangrenzende schuur en dwars geplaatst voorhuis uit 1880. De boerderij is van algemeen cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeide boerderij in het oosten van Nederland;

- vanwege de bijzondere architectuur- en cultuurhistorische waarde van het interieur van zowel de hallehuisboerderij als het 19e eeuwse voorhuis zoals onder meer de sjabloonschilderingen, de (beschilderde) schoorsteenmantels, de betegeling en de kapconstructies;

- vanwege de historische stedenbouwkundige waarde van deze plek die teruggaat tot de 13e eeuw;

- vanwege de situering van de boerderij op het erf met het bedrijfsgedeelte gericht naar de oprijlaan en het woongedeelte naar de Bornse beek;

- vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij als functioneel agrarisch bedrijf daterend uit de 19e eeuw waarvan het voorhuis mogelijk tijdelijk dienst deed als lesruimte en slaapgelegenheid voor de studenten van de Karmel.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)