Rijnsburg B 1710
Moleneind 35, 2231 HB te Rijnsburg
Moleneind 36, 2231 HB te Rijnsburg
Moleneind 37, 2231 HB te Rijnsburg

Inleiding

Van oorsprong 16e-eeuwse BOERDERIJ met krukhuis en vrijstaande WAGENSCHUUR. Het voorhuis is recht op de Vliet georienteerd, terwijl het stalgedeelte de historische diagonale verkavelingsrichting vertoont. Thans verbouwd ten behoeve van drie woningen. Rechts op het erf een vrijstaande kleine schuur.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit voorhuis en krukhuis onder zadeldaken, en schuin op het voorhuis aansluitende stal, thans onder zadeldak, waarvan het wolfeind is weggevallen door een inkorting van de stal. Het woongedeelte telt een bouwlaag met kapverdieping en zolder. De daken van het woongedeelte zijn gedekt met gesmoorde Oud Hollandse pannen en het linker dakschild met rode kruispannen; het stalgedeelte eveneens met rode kruispannen.

De voorgevel is links een schoudergevel met tuit, voorzien van toppilaster en vier schouderstukken met natuursteen gedekt. De gevel is voorzien van een blokpleister, een bakstenen geprofileerde waterlijst boven de begane grond en verscheidene muurankers, deels uitgewerkt als sierankers. Op de begane grond een centrale deur met tweedelig bovenlicht en trekbel, geflankeerd door twee T-vensters geplaatst in oude kozijnen met duimen voor onderluiken; bij het rechter venster windwervels; op de kapverdieping twee twaalfruits schuifvensters met kleine roedenverdeling en vaste middendorpel, duimen voor onderluiken aan het kozijn, in pleisterwerk het opschrift "ANNO - 1906" tussen de vensters; ter hoogte van de zolder een luik. Rechts aansluitend aan de schoudergevel het gevelgedeelte van het krukhuis met twee schuifvensters met driedelig bovenraam behorende bij een opkamer; onderraam geen roedenverdeling. Daaronder links een keldervenster in halfronde nis.

De linkerzijgevel (nr. 35) eveneens met blokpleister en van links naar rechts twee schuifvensters met glas-in-lood bovenramen, duimen voor buitenluiken aan de kozijnen en een deur met glas-in-lood bovenlichten. Dit bevindt zich reeds onder de kap van het stalgedeelte.

De rechterzijgevel (nr. 37) is een sterk gewijzigde tuitgevel met vlechtingen en alleen links een schouder; rechts is de gevel lager doorgetrokken. Alleen rechts is de bakstenen gevel bepleisterd en voorzien van een houten aanbouw (klompenhok) onder lessenaardak. Verscheidene sporen van dichtgezette gevelopeningen ter hoogte van de opkamer en de zolder.

De stal is ingekort; daarop wijzen afgehakte muurgedeelten rechts en links aan de achtergevel. De huidige achtergevel van de stal is onderaan voorzien van (binnen)pleisterwerk, daarboven beschoten (moderne wijziging). De rechtergevel van de stal is voorzien van een venster, een raam met ijzeren roedenverdeling, een dubbele opgeklampte staldeur, een raam met ijzeren roeden en opnieuw een dubbele staldeur. Een hooiluik op het dakschild.

Het interieur is gaaf en bevat veel authentieke elementen. Het relatief ondiepe voorhuis heeft een balklaag met moer en kinderbinten en consoles, haaks op de voorgevel; een verhoogde houten vloer. 17e-eeuwse doorgang naar de achterkamer. Tegen de achterwand van de achterkamer een schouw van Belgisch marmer, mogelijk rond 1750. De 18e-eeuwse mangaantegels met o.a. vogelmotieven en schildpadtegels zijn vermoedelijk in de 19e eeuw aangebracht. Tegen de schouwboezem een landschapsschildering op papier. Een afgetimmerde balklaag met consoles evenwijdig aan de voorgevel. Een kastenwand aan de binnenmuur tegen de voorkamer. Onder de kap vooraan een beschoten slaapkamer. Voor het overige onbeschoten kap. In totaal vijf spantvakken met grenenhouten spanten bestaande uit dekbalkjukken met driehoekspant, voorzien van gehakte merken. De balklaag met moer en kinderbinten van de opkamer ligt eveneens haaks op de straatgevel en is voorzien van consoles met peerkraal (vermoedelijk tweede helft 16e eeuw). Daaronder de kelder met twee kruisgewelven, stenen trapje, rode plavuizen, rood geschilderde plint, twee kaarsnissen en pompbak. Achter de opkamer een bijkeuken/entree met oude plavuizen (nieuw gelegd). Onbeschoten kap met borstwering aan de straatzijde, twee eikenhouten spanten met getrokken merken en dunne sporen. Twee deuren met respectievelijk cannelures en panelen naar de zolder van het voorhuis. Stalgedeelte met vijf gebintvakken, delkbalkgebinten met overstek, daarop dakbalkjukken, voorzien van gehakte merken.

De kleine wagenschuur rechts op het erf is opgetrokken uit kalkzandsteen met rode bakstenen koppenlagen en alternerende rollagen boven de gevelopeningen. Hij heeft een bouwlaag en een zolder onder een zadeldak gedekt met Oud Hollandse pannen, tuitgevels met rollagen en schouders.

De boerderij met bijbehorend interieur en wagenschuur is van algemeen belang:

- vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als boerderij langs de Vliet met een dubbele verkavelingsrichting, een knik in de plattegrond en een rijke historische gelaagdheid;

- vanwege de hoge ouderdom van de boerderij;

- vanwege de gaafheid van het interieur van de boerderij;