Vlaardingen B 9641 A1
Vlaardingen B 9641 A2
Oosthavenkade 53 A, 3134 NX te Vlaardingen
Oosthavenkade 53 G, 3134 NX te Vlaardingen
Oosthavenkade 53 H, 3134 NX te Vlaardingen
Oosthavenkade 53 C, 3134 NX te Vlaardingen

Inleiding

Aan de Oosthavenkade gesitueerd, van origine negentiende-eeuws PAKHUIS, in 1904 verbouwd en met één hijstravee en één verdieping uitgebreid in een utilitaire bouwstijl tot het huidige pakhuis 'Nederland'. De opdracht tot deze uitbreiding werd verstrekt door de toenmalige eigenaar, de firma IJzermans en Co, handelaren te Vlaardingen.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond, in twee fasen gerealiseerd, pakhuis opgetrokken in kruisverband met lichtrode baksteen en gele rollagen boven de vensters en hijsluiken. Het pakhuis telt vier bouwlagen en een lage kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De rechthoekige vensters en hijsluiken zijn van hout en hebben op de verdiepingen een kruisvormige geleding. In de noordelijke zijgevel bevinden zich bredere licht getoogde vensters met een ijzeren twaalfruits roedenverdeling. De asymmetrische voorgevel heeft een tuitgevel en wordt geleed door gemetselde lisenen, op de hoeken van het pand en aan weerszijden van de hijsassen. Deze zijn ter hoogte van de balklagen voorzien van gietijzeren rozetankers. De hoeklisenen lopen in de tuit van de gevel door ter bekrachtiging van de wit gestuukte, geprofileerde, daklijst met dito schouderstukken voorzien van pinakels. In de nok bevindt zich tussen twee tafels, een gemetselde makelaar met smeedijzeren windvaan. De overige lisenen lopen door tot de zolderverdieping, waar ze eindigen in een verticale gemetselde band. Alternerend hiertussen bevinden zich de vensterassen. De begane grond is wit gepleisterd en heeft onder de hijsluiken, tussen de lisenen, dubbele houten deuren, bereikbaar via natuurstenen trappen van elk twee treden. Hiertussen bevinden zich tweeledige rechthoekige vensters. De eerste, tweede en derde verdieping hebben een identieke geleding van hijsluiken onder de houten hijsbalken van de bovenste verdieping en aan weerszijden kruisvensters. Tussen de verdiepingen bevinden zich wit gepleisterde horizontale sierbanden. In de gemetselde band midden onder de kapverdieping een natuurstenen gevelsteen met in reliëf in kapitalen gehouwen de naam van het pakhuis: 'NEDERLAND'. De nok van de gevel heeft een roosvenster met ijzeren roedenverdeling, eveneens met lichtgele rollaag. Op de schouderstukken en de makelaar van de puntgevel bevinden zich bloemvormig gesmede muurankers. De vrije, door middel van een brandgang toegankelijke, noordgevel heeft in het midden ter hoogte van de derde- en kapverdieping een licht uitkragend geveldeel dat onder een klein zadeldak als dakhuis met puntgevel tot boven de goot uitsteekt. In dit geveldeel onder een hijsbalk op iedere verdieping een dubbele houten hijsdeur hoger opgetrokken hijstravee. Op de eerste- en de tweede verdieping bevinden zich drie brede getoogde pakhuisvensters. Op de derde verdieping dito vensters aan weerszijden van het uitkragende geveldeel. De gevel heeft ter hoogte van de balklagen van de verdiepingen eenvoudige schootankers. De zijgevel wordt bekroond door een geprofileerde houten bakgoot op houten klossen/klampen.

Waardering

Pakhuis van algemeen belang vanuit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang wegens beeldbepalende waarde door prominente ligging aan de Oosthavenkade en ensemblewaarde vanwege de relatie met overige pakhuisbebouwing aan de oude haven van Vlaardingen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis