Vlaardingen M 1088
Schiedamseweg 90, 3134 BS te Vlaardingen

Inleiding

Vrijstaande VILLA 'Dinterheem' met omliggend TERRAS en ERFAFSCHEIDING gebouwd in 1917 in Engelse Landhuisstijl naar een ontwerp van architect C.H. Schwagermann in opdracht van de Vlaardingse apotheker J. Backer door aannemer A.P.J. van Riel. De villa is vrij gesitueerd op de hoek van de Schiedamseweg en de Nieuwe Kerkstraat. Rondom het huis bevindt zich een verhoogd terras, dat met twee traptreden afloopt naar de tuin. De tuin wordt van de straat afgescheiden met een lage, gemetselde muur met twee hekpijlers.

NB De tuinmuur was oorspronkelijk voorzien van een ijzeren hekwerk. De pergola in de zuidwesthoek is van latere datum. Achter in de tuin is in 1979 in dezelfde trant een tuinhuis gebouwd. Langs de oostgevel is in 1986 een één bouwlaag tellende glazen serre gerealiseerd.

Omschrijving

De villa is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt een keukenkelder, een begane grondlaag en twee kapverdiepingen onder een hoog zadeldak gedekt met rode kruispannen. Op de nokvorst, haaks op de Schiedamseweg, bevinden zich twee kleine schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. De dakranden van de puntgevels en de steekkappen zijn bewerkt met een smalle band siermetselwerk. De villa heeft rechthoekige vensters met houten kozijnen met vier- en zesruits roedenverdeling en voorzien van anderhalfsteens rollagen met kleine vensterbanken en een aantal verdiepte kleine, ovale vensters met rollaag, houten kozijn en vierruits roedenverdeling. De noord- en zuidzijde van de villa hebben een puntgevel, de oost- en westgevel hebben een middenrisaliet met een puntgevel en een steekkap eveneens gedekt met rode kruispannen en aan weerszijden een kleine dakkapel met een plat, zinken dak en twee vierruits vensters. De voordeur bevindt zich in de oostgevel terwijl de noordgevel de naam van de villa draagt. De noordgevel aan de Schiedamseweg heeft rechts een hoge, één bouwlaag tellende, erker met een dubbel zesruits venster met vierruits bovenlichten, afgeschuinde zijden met een zesruitsvenster en een plat dak. Links van de erker een dubbel zesruits venster geflankeerd door eenvoudige, houten luiken. Direct hierboven bevindt zich een ovaal venster. De eerste en de tweede verdieping zijn symmetrisch en hebben respectievelijk drie en twee vensterassen met dubbele zesruitsvensters zonder de originele luiken. Tussen de verdiepingen bevindt zich een lichtbruin omrande witgepleisterde gevelsteen met in zwarte kapitalen de naam van de villa 'DINTERHEEM'. De geveltop wordt gemarkeerd door een verdiept ovaal venster met rollaag. De oostgevel heeft een middenrisaliet met rechts een open voordeurportiek met een houten latei, houten plafond (kraaldeeltjes) en een granito vloer. De paneeldeur heeft een ovaal deurlicht met geslepen glas en een hardstenen drempel. Direct naast de deur een hardstenen brievenbus en links een ovaal venster. Rechts van de risaliet bevinden zich twee ovale vensters. Links van de risaliet bevindt zich een inmiddels inpandig dubbel zesruits venster. In de topgevel een dubbel zesruitsvenster met aan weerszijden van de steekkap een dakkapel. De westgevel heeft in het midden een hoge, gemetselde eenlaags erker met een dubbel zesruits venster met vierruits bovenlichten, zijden met een zesruits venster en een plat, zinken dak. Links van de erker een dubbel zesruits venster en rechts een drieledig zesruits venster, beiden geflankeerd door eenvoudige, houten luiken. Geheel links geeft een glazen tuindeur met roeden toegang tot het rondom de villa aangelegde terras. In de puntgevel een dubbel zesruits venster geflankeerd door houten luiken en aan weerszijden van de steekkap een dakkapel. De zuidgevel heeft links een hoge, eenlaags gemetselde erker met dubbele glazen tuindeuren met roedenverdeling, afgeschuinde zijden met een zesruits venster en een plat, zinken dak. Rechts van de erker dubbele, glazen tuindeuren met roedenverdeling. De vensterverdeling op beide verdiepingen is identiek aan de voorgevel; respectievelijk drie en twee vensterassen met dubbele zesruitsvensters en in de top een ovaal venster. Het interieur is vrij gaaf. De vertrekken zijn rondom een ruime hal met open bordestrap gesitueerd en beschikken allen over balkenplafonds, eenvoudige paneeldeuren met bij de meeste deuren en vensters origineel koperen hang- en sluitwerk. Overal zijn zwarte, marmeren drempels geplaatst, bij de tochtdeuren een granito drempel. Het voorportaal heeft een hoge, betegelde lambrizering van groen geglazuurde tegels, een rondboogvormige toog en bij het toilet een fonteintje. Dubbele glazen tochtdeuren met roedenverdeling en facetgeslepen ruitjes leiden naar de hal. De houten bordestrap heeft een open balustrade en open, gesneden pijlers met langgerekte ruitmotieven en kleine cirkels. Bij het bordes een nis met een ovaal venster. In de kamers-en-suite aan de westzijde glazen schuifdeuren met roedenverdeling en facetgeslepen ruitjes in een geprofileerde omlijsting, een halfronde toog naar de salon en in de voorkamer de originele schouw met paars geglazuurde tegels en een zwart marmeren afdekplaat. In de vroegere eetkamer aan de zuidzijde bevindt zich de originele betimmering met kasten, planken en een doorgeefkast naar de keuken. De (slaap)kamers zijn betimmerd met een geprofileerde cordonlijst ter hoogte van de bovenrand van de kozijnen. In de hal en de gang is een eenvoudige lambriseringslat aangebracht. Voorts zijn van belang de plavuizen in de kelder en de nokgebinten op de zolderverdieping.

De villa is omgeven door een tuin die langs beide straten is afgezet met een lage bakstenen tuinmuur met in de as van het portiek een draaihek met twee hogere, vierkante pijlers. Het huis is omgeven door een bakstenen terras, waarin treden naar de tuin en plantenbakken zijn opgenomen. Aan de noordzijde loopt het plateau uit in een halfrond perk.

Waardering

In Engelse Landhuisstijl uitgevoerde villa met een goed bewaard gebleven interieur, omliggend terras en erfafscheiding, van algemeen belang vanwege de architectuur en cultuurhistorische waarde, als ook van belang wegens de ensemblewaarde in relatie tot de overige villa- en herenhuisbebouwing aan de Schiedamseweg en stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Schiedamseweg en de Nieuwe Kerkstraat.