Vlaardingen B 9017
Verploegh Chasséplein 8, 3134 BZ te Vlaardingen

Inleiding:

Vrijstaande STADSVILLA, omgeven door een tuin begrensd door een smeedijzeren HEKWERK, prominent gesitueerd aan het Verploegh Chasséplein, in circa 1896 gebouwd als burgemeesterswoning voor de burgemeester van Vlaardingen, R.A. Verploegh Chassé (1895-1904) in een eclectische, op de Neo-Hollandse Renaissance geïnspireerde trant naar ontwerp van G.N. Itz, bouwkundige werkzaam bij de dienst Gemeentewerken Vlaardingen. Het pand heeft aan het einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw een verbouwing ondergaan, waarvan enkele kenmerkende elementen bewaard zijn gebleven.

Omschrijving:

De villa is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een afgeknot schilddak, gedekt door rechthoekige leien in Maasdekking. De keuken, op de noordwestelijke hoek van de villa, is onderkelderd. Het pand is, boven een hoge gemetselde plint, in donkerrode baksteen opgetrokken met een rijke toepassing van witgeverfde hoekblokken en aanzet- en sluitstenen in de lichtrode rollagen boven de vensters. Ter hoogte van de balklagen bevinden zich aan weerszijden van de vensters gedecoreerde smeedijzeren muurankers. De kozijnen van (schuif)vensters en deuren zijn van hout met vierruits bovenlichten, oorspronkelijk voorzien van buitenjaloezieën achter houten versierde kassen, die bij enkele vensters nog aanwezig zijn. De voluutvormige gootlijst en de in sierverband gemetselde velden van de rondbogen bestaan uit lichtrode baksteen, conform de rollagen. Het dak wordt rondom bekroond door een rijk gedecoreerde smeedijzeren vorstkam met hoekbekroningen en heeft een houten bakgoot gedragen door voluutvormige gootklossen. De villa heeft in het oostelijke en zuidelijke dakschild boven de twee buitenste vensterassen een dakkapel met kruisvensters en ranke, met leien gedekte, overstekende schilddaken voorzien van pironnen. In het westelijke en noordelijke dakschild bevindt zich één identieke dakkapel.

De voorgevel aan het Verploegh Chasséplein heeft een symmetrische opzet bestaande uit een middenrisaliet eindigend in een trapgevel. De risaliet wordt geflankeerd door twee vensterassen. Het trappenhuis van de villa bevindt zich in een rechthoekige, twee bouwlagen tellende, uitbouw in het midden van de rechter zijgevel (noord). Hierin is ook de entree van de eerste en de tweede dienstingang van de woning gesitueerd. In de linker zijgevel (zuid) langs de Schiedamseweg bevindt zich de, één bouwlaag tellende, uitbouw van de later met glas dichtgezette veranda. De entree, in de middenrisaliet van de voorgevel, is bereikbaar via een twee treden tellende natuurstenen stoep en heeft een witgeverfde, op het aedicula-motief geïnspireerde, omlijsting met in het timpaan een decoratieve schildering van zonnestralen. De entree bestaat uit een dubbele geprofileerde paneeldeur met smeedijzeren traliewerk voor de deuropeningen en een vierruits bovenlicht. De entree wordt geflankeerd door een schuifvenster met vierruits bovenlicht. De verdieping heeft drie identieke vensters. Ter hoogte van de kapverdieping bevindt zich een houten luikvenster met bovenlicht onder een natuurstenen latei. De horizontale geleding van de voorgevel en linker zijgevel wordt tussen de verdieping benadrukt door een sierband van siermetselwerk in zwarte en rode verblendsteen, aan de bovenzijde afgebiesd door een natuurstenen cordonlijst. Onder de vensters van de begane grond bevinden zich over de gehele gevelbreedte natuurstenen waterdorpels. Links in de linker zijgevel bevindt zich een veranda met dak gedragen door geprofileerd houten stijl- en regelwerk, een dichte borstwering en een opengewerkte, decoratieve zone onder de dakrand. De veranda is later met glas bezet en voorzien van dubbelen tuindeuren. Rechts naast de veranda is een schuifvenster aangebracht. In de gevel boven de veranda bevinden zich twee schuifvensters en rechts hiervan één schuifvenster. De gevel is conform de voorgevel voorzien van een rijke gevelornamentiek. De achtergevel en rechter zijgevel zijn soberder vormgeven. In het midden van de noordelijke zijgevel bevindt zich de rechthoekige twee bouwlagen tellende uitbouw onder een lessenaarsdak, waarin de (dienst)ingang is opgenomen. Deze heeft een houten paneeldeur onder een segmentboog. Rechts ervan een smal venster. Boven het lessenaarsdak bevat de zijgevel drie gekoppelde rechthoekige vensters, elk onder een segment boogje. Links van de uitbouw op de begane grond en de verdieping een venster met vierruits bovenlicht. Rechts ervan is het raam boven de kelder venieuwd. Hierboven een schuifraam met vierruits bovenlicht en daar boven twee gekoppelde ramen onder segmentsboogjes. De achtergevel heeft links één bouwlaag tellende aanbouw. De achtergevel bevat oorspronkelijke vensters van verschillende afmetingen, deels met bovenlicht en op de bagane grond ter hoogte van de keuken en van de woonkamer twee in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangebrachte, stalen vensters. Van het interieur van het woonhuis is de indeling, die zich kenmerkt door een driebeukige opzet waarbij de woonvertrekken aan de zuidzijde zijn gesitueerd en het kantoor/de ontvangstkamer daarvan wordt gescheiden door een brede middengang, goed bewaard gebleven. Tevens zijn kenmerkende elementen van het oorspronkelijk rijk uitgevoerde interieur bewaard gebleven, zoals onder meer het trappenhuis, schoorsteenmantels in de kamers-en-suite en in het kantoor, lage houten lambrizering in het kantoor en stucplafonds. Het interieur draagt ook sporen van aanpassingen uit einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw, zoals eikenhouten deuromlijstingen.

De villa wordt omgeven door een tuin, die van de openbare weg wordt afgescheiden door een smeedijzeren hekwerk op een gemetselde voetingmuur.

Waardering:

Als burgemeesterswoning gebouwde stadsvilla in eclectische, op Neo-Hollandse Renaissance geïnspireerde trant met deels goed bewaard gebleven interieur en hekwerk, van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorische oogpunt, alsook van belang wegens stedenbouwkundige en beeldbepalende waarde door prominente ligging aan het Verploegh Chasséplein in het stedelijk villagebied Oostwijk.