Vlaardingen D 8587
Vlaardingen, Parallelweg/Westhavenkade ongd.

Inleiding

Monumentale gietijzeren LANTAARN met vier armlantaarns en een middenlantaarn en aan weerszijden twee FONTEINEN genaamd 'Kroningslantaarn', prominent gesitueerd midden op het Stationsplein met een omliggend ovaal PLANTSOEN. De lantaarn annex fontein werd in 1901 onthuld en herdenkt de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898. Het geheel werd in Jugendstiltrant ontworpen door K. Cramer en vervaardigd door de firma F.W. Braat te Delft, in opdracht van het Vlaardingse Oranjecomité.

NB De Kroningslantaarn werd in 1989 gerestaureerd.

Omschrijving\t

De lantaarn is op een hardstenen voetstuk, centraal gesitueerd op een ovaal plantsoen en is bereikbaar via twee, eveneens ovale treden bestaande uit gele IJsselsteen binnen een hardstenen band. Het voetstuk, opgebouwd uit verschillende geprofileerde segmenten, heeft een rechthoekige sokkel met op iedere zijde een natuurstenen plaat. Aan de noord- en zuidzijde heeft de sokkel een komvormig waterbassin, waarboven zich koperen waterspuwers bevinden in de vorm van leeuwenkoppen. Op de natuurstenen plaat aan de westzijde bevindt zich een koperen plaquette met een anagram bestaande uit een gekroonde 'W' en links '18' en rechts '98' en eronder de datum '31 augustus'. Op de natuurstenen plaat aan de oostzijde is een plaquette aangebracht met in sierlijke kapitalen de tekst 'TER HERINNERING AAN DE TROONBESTIJGING VAN KONINGIN WILHELMINA'. Op deze sokkel bevindt zich de zwart geschilderde smeedijzeren lantaarn waarvan enkele decoratieve details zijn verguld. De lantaarn bestaat uit een middenkolom, gedecoreerd met knoppen en sierlijk krulwerk. Ter hoogte van de hoeken van de sokkel dragen sierlijk gesmede zijsteunen de kruiselings geplaatste armen van vier lantaarns. De vijfde lantaarn bevindt zich in het verlengde van de middenkolom. De oorspronkelijk door gasgloeilichtbranders verlichtte lantaarns zijn voorzien van een zeszijdig bronzen kap met vergulde kroontjes.

Waardering

Monumentale, rijk gedecoreerde gietijzeren lantaarn met smeedijzeren details en fontein op hardstenen sokkel en omliggend plantsoen in 1901 opgericht ter herinnering aan de troonbestijging van Koningin Wilhelmina in 1898, van algemeen belang vanwege cultuur- en kunsthistorische waarde, alsook van belang vanwege stedenbouwkundige en beeldbepalende waarde door de markante ligging op het Stationsplein, aan de kop van de Westhavenkade.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Plantsoen
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Fontein(D)