Vlaardingen B 6484
Willem Beukelszoonstraat 2, 3134 LX te Vlaardingen

Inleiding

Op een langgerekt perceel aan de Maasstraat, rond 1880 in een utilitaire stijl gebouwd houten HARINGPAKHUIS met kuiperij, zolder en open plaats. Het pand is in 1884 gekocht door Johannes Hoogerwerf Leendertszn, koopman en reder te Vlaardingen. Tussen 1909 en 1916 is het pand in bezit geweest van de maatschappij 'Onderling Grondbezit' te Vlaardingen. Omstreeks 1916 werd, naar aanleiding van een rooilijnwijziging, de houten onderbouw van het pakhuis vervangen door een iets teruggerooide bakstenen onderbouw.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond, boven een in rode baksteen gemetselde onderbouw opgetrokken houten pakhuis met langsgevel aan de Maasstraat met een planken kraaldelenbeschieting in lengterichting en aan de kopse zijden in rode baksteen gemetselde puntgevels. Het pakhuis heeft aan de straatzijde drie hijsassen en telt een souterrain, één verdieping en een kapverdieping onder een met rode dakpannen gedekt zadeldak. De vensters, op de verdiepingen allen licht getoogd, hebben geprofileerde houten kozijnen en vensterbanken en een meerruits roedenverdeling. De onderbouw heeft in het midden een houten deur met aan weerszijden vier vrijwel vierkante souterrainvensters met twaalfruits roedenverdeling en een gemetselde onderdorpel. De verdieping heeft, van rechts naar links achtereenvolgens, twee hoge pakhuisvensters met negenruits roedenverdeling, en onder de hijsbalken drie dubbele houten laaddeuren geflankeerd door identieke pakhuisvensters. De kapverdieping heeft een symmetrische opzet van drie hoger opgetrokken hijsassen, die als dakhuis met dubbele houten hijsluiken en een zadeldak gedekt met rode pannen, zijn uitgevoerd. In de nokken houten hijsbalken. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een eenvoudige daklijst met bakgoot. Aan weerszijden van de hijsluiken, vlak onder deze daklijst een laag, zesledig venster. De via een binnenplaats bereikbare westelijke zijgevel is opgetrokken in rode baksteen met gele rollagen en gedecoreerde muurankers. In het midden, op de verdiepingen, bevindt zich een getoogde dubbele houten laaddeur, in de kapverdieping geflankeerd door een roosvenster met stalen roedenverdeling, In de nok een dito venster. De tuitgevel heeft eenvoudige schouderstukken en een rechthoekige gemetselde makelaar. De oostelijke zijgevel is conform de voorgevel in hout uitgevoerd maar voorzien van rechthoekige vensters. Op de verdieping bevindt zich rechts een zij-ingang met houten deur en hieraan gekoppeld een rechthoekig venster en links een venster. De kapverdieping heeft in het midden een groot venster met dubbele houten laaddeur geflankeerd door hoge pakhuisvensters met negenruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door het aan deze zijde overkragende zadeldak van het pakhuis dat voorzien is van een brede daklijst.

Waardering

Goed bewaard gebleven, grotendeels houten haringpakhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en typologische waarde alsook van belang vanwege situationele waarde en de beeldbepalende waarde aan de Willem Beukelszoonstraat.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis