527099 - Kwakkelstein
Vlaardingen M 3152
Vlaardingen M 3089
Bij Westhavenkade 66, 3131 AG te Vlaardingen

Inleiding

KUIPERIJ en LOODS/PAKHUIS respectievelijk midden negentiende- en begin twintigste-eeuw gebouwd in een sobere utilitaire bouwstijl in opdracht van de firma W. Kwakkelstein, haringhandelaar te Vlaardingen. Het pand maakt deel uit van het complex Kwakkelstein en bevindt zich op het achterterrein van de complexonderdelen aan de Westhavenkade.

Omschrijving

Op het bedrijfsterrein van de firma Kwakkelstein, in elkaars verlengde haaks op de gesloten bebouwingslijn van de Westhavenkade gesitueerde kuiperij en een loods/bedrijfspand met de zuidelijke langsgevel naar de binnenplaats en puntgevels aan de korte west- en oostzijden. De panden hebben rechthoekige plattegronden en tellen elk twee bouwlagen en een hoge kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De hoge (schuif)vensters zijn licht getoogd uitgevoerd en hebben een zesruits roedenverdeling. De kozijnen van (laad)deuren en ramen zijn van hout. Tussen de verdiepingen en langs de daklijn bevinden smeedijzeren muurankers. De lange voor- en achtergevel is voorzien van een bakgoot. Het meest oostelijke bouwvolume, dat oorspronkelijk als kuiperij dienst deed, is opgetrokken in gele IJsselsteen en is vijf vensterassen lang. De verdieping is vrijwel geheel blind uitgevoerd op een groot hijsluik met smeedijzeren hang-en-sluitwerk en een klein venster na. Het westelijk in het verlengde gesitueerde bedrijfspand is in rode baksteen opgetrokken en iets hoger en langer. De begane grond heeft zes vensters, de verdieping twee bredere vensters met een identieke geleding maar met een geprofileerde vensteromlijsting. De oostelijke zijgevel is blind uitgevoerd, de westelijke zijgevel heeft in de punt een gietijzeren roosvenster.

Waardering

Op het bedrijfsterrein van de firma Kwakkelstein in elkaars verlengde gesitueerde voormalige kuiperij en een bedrijfpand/pakhuis respectievelijk midden negentiende eeuw en begin twintigste eeuw gebouwd, van algemeen belang wegens typologische en cultuurhistorische waarde als herinnering aan de Vlaardingse haringhandel en als voorbeeld van de ontwikkeling van deze bedrijfstak, alsook van belang vanwege ensemble- en situationele waarde als essentieel historisch-functioneel onderdeel van het complex Kwakkelstein.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis