Vlaardingen M 3077
Vlaardingen M 3152
Vetteoordskade 15 A, 3131 PZ te Vlaardingen

Omschrijving

Vrijstaand PAKHUIS/BEDRIJFSPAND/KUIPERIJ gebouwd circa 1900 op het dijktalud van de Vettenoordskade in een sobere utilitaire bouwstijl.

N.B. Het pakhuis is deels in gebruik als woonhuis. De pakhuisvensters zijn vervangen door kleinere woonhuisvensters. Aan de achterzijde zijn de getoogde vensters van de begane grond en de eerste verdieping dichtgemetseld.

Omschrijving

Het pakhuis is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met natuurstenen sluit- en hoekstenen en rollagen boven de vensteropeningen van gele baksteen. Het op het dijktalud van de Vetteoordsepolder gesitueerde pand telt aan de voorzijde twee bouwlagen en een kapverdieping en aan de achterzijde drie bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen dat aan de voor- en achterzijde uitkraagt op houten consoles. Langs de dekrand zijn gedecoreerde windveren aangebracht. De voor- en achtergevels zijn puntgevels. De vensters zijn getoogd en voorzien van natuurstenen dorpels en gemetselde rollagen. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. De gevels zijn tussen de verdiepingen voorzien van smeedijzeren rozetankers. De voorgevel heeft links een eenvoudige houten deur met een natuurstenen drempel, en rechts een dubbele houten garagedeur. Op de verdieping bevindt zich in het midden een hoog pakhuisvenster geflankeerd door kleine vensters. In de kapverdieping wordt het pakhuisvenster in het midden geflankeerd door twee gietijzeren roosvensters. Het overkragende dak is voorzien van gedecoreerde houten windveren met een waterbord. De lange vrij gesitueerde oostelijke zijgevel heeft geheel links een dubbele houten deur met rechts twee getoogde vensters. Hiernaast bevindt zich de uitbouw van de schoorsteen met een verbreding aan de onderzijde voor de stookplaats. Op de begane grond hier aan weerszijden een getoogd venster. Op de eerste verdieping links een rechthoekig tweeledig venster en rechts een getoogd kruisvenster. De gevel wordt afgesloten met een houten daklijst met een bakgoot. De achtergevel heeft oorspronkelijk op de begane grond twee, op de eerste en tweede verdieping drie getoogde vensters. In de punt van de gevel een rechthoekig, tweeledig venster. In het interieur van het souterrain een grote stookplaats voor de droge (hand)kuiperij (vatenmakerij) en oude klinkervloer. Gordingenkap met kreupele stijlen en blokkelen.

Waardering

Einde negentiende-eeuws, vroeg twintigste-eeuws pakhuis/bedrijfspand/kuiperij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, en van typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een droge kuiperij. Van situationeel belang wegens de markante ligging op de Vetteoordskade tussen de voormalige Lijnbaan en de Steenplaats.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis