Bennekom C 1354
Bennekom C 1353
BY Edeseweg 124, Bennekom

Omschrijving

OBELISK. Hardstenen obelisk op afgeplat pyramidevormige voeting van rivierkeien, gelegen iets ten oosten van het midden van de parkaanleg aan de zuidzijde van het complex. De obelisk is gesitueerd binnen een vierkant veld dat wordt omgeven door een ijzeren spijlenhek op lage bakstenen keermuren met ezelsrug. Voor (oost-)zijde obelisk: een smeedijzeren medaillon met allegorische afbeelding met slang, spade, houweel, bloem en twee omvallende bomen. Eronder de volgende inscriptie: 'In den jaren 1838 zijn de bosschen de Wassenaers en Balverens-kamp in ontginning gebracht door Otto Baron van Wassenaer, heer van beide Catwijcken en 't Zant enz. enz. en is deze steen tot zijn dierbaar en hooggeacht aandenken door zijne vijf en dankbaren zonen opgericht anno 1859'. Achter(west-)zijde obelisk: een smeedijzeren medaillon met de stichtingsdatum: 1859. Eronder de volgende inscriptie: 'De ontginning dezer bosschen is onder het goede opzigt verrigt van Gerrit van Hoogstraten die van af 1820 op Hoekelum als werkbaas zijne trouwe diensten bewijst'. Het medaillon aan de voorzijde is gesigneerd door: Nicola & CO.

De OBELISK is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de ornamentele en belevingswaarde in de historische parkaanleg;